Rivierengebied

Buschauffeur na ongeluk in België met schrik vrij: 'Bizar om mee te maken'

De hulpdiensten rukten maandagmiddag massaal uit voor het ongeval op de Belgische snelweg.
De hulpdiensten rukten maandagmiddag massaal uit voor het ongeval op de Belgische snelweg. © ANP
HERVELD - De buschauffeur van de touringcar die maandagmiddag achterop een vrachtwagen knalde in België maakt het goed. "Het was echt bizar om dit mee te maken", zegt hij tegen Omroep Gelderland. Ook de ruim veertig andere passagiers zijn er zonder enorme kleerscheuren vanaf gekomen.
Directeur Albert Winnemuller, van touringcarbedrijf Betuwe Express uit Herveld, sprong direct in de auto toen hij hoorde dat één van zijn bussen op de Belgische E17 tussen Antwerpen en Gent betrokken was bij een ongeval. Van de ruim veertig inzittenden liepen er ruim twintig lichte verwondingen op, de rest kwam met de schrik vrij.

Buschauffeur met teenblessure naar huis

Met de buschauffeur op de bijrijdersstoel kan Winnemuller aan het begin van de avond al vrij snel de terugreis weer inzetten. "Gelukkig is de chauffeur vrij snel ontslagen uit het ziekenhuis en kan ik hem netjes naar huis brengen", zegt de directeur.
"Het gaat eigenlijk prima", vult de buschauffeur aan. "Ik heb alleen last van mijn teen, maar ben wel enorm geschrokken." De man heeft lange tijd in spanning vast gezeten achter het stuur. "Ik had veel druk op m'n voet en wist ook niet hoe ernstig het zou zijn." De chauffeur moest door de hulpdiensten worden bevrijd, maar bleek uiteindelijk alleen een teenblessure te hebben.

'Het vakantiegevoel is weg'

De komende tijd zal hij moeten bekomen van de schrik. "Alles gebeurde in een flits." De vakantiebus stond namelijk plots in de file waardoor de chauffeur te laat het rempedaal kon intrappen. Binnenkort zal hij de situatie samen met Winnemuller gaan evalueren. De chauffeur is door de politie negatief getest op alcohol.
Zo'n veertig ouderen moesten maandagmiddag worden opgevangen in een Belgische hal. Het merendeel kon maandagavond met een andere touringcar weer terug naar huis en moest een vakantie naar Spanje en Portugal aan zich voorbij laten gaan. In eerste instantie werd nog overwogen om de reis voort te zetten, maar daar zag een meerderheid vanaf. "Klassikaal is besloten om huiswaarts te gaan", zegt Winnemuller. "Het vakantiegevoel is nu namelijk ver te zoeken."

Armbreuk en hersenschudding

"Twee passagiers blijven nog een nacht ter observatie in het ziekenhuis", voegt Winnemuller toe. "Zij hielden een armbreuk en hersenschudding over aan de klap."
De Belgische snelweg is maandagavond weer vrijgegeven, nadat die helemaal was afgesloten voor een massale uitruk van hulpdiensten. Een tiental ambulances kwam ter plaatse voor zo'n twintig lichtgewonde oudere passagiers.