Rivierengebied

Niemand weet nog wanneer de files op de A2 over zijn

Informatieavond verbreding A2 Waardenburg
Informatieavond verbreding A2 Waardenburg © Omroep Gelderland
WAARDENBURG - Er is nog geen zicht op de vertraging die de verbreding van de A2 gaat oplopen door de stokstofproblemen. Door de recente uitspraak van de Raad van State is de vraag naar experts die de stikstofuitstoot van bouwprojecten moeten berekenen enorm. Bij bouwprojecten, zoals de verbreding van een snelweg, is een berekening nodig hoeveel stokstof de bouw gaat veroorzaken.
Ruim honderd mensen bezochten maandagavond een informatieavond van de projectorganisatie die de verbreding van de A2 tussen Deil en Vught. Daar werd verteld dat het verder uitwerken van de plannen nu feitelijk stil ligt. Naast de dagelijkse files op de A2 voor de bottelnek bij de brug bij Zaltbommel, heeft Waardenburg ook veel overlast van sluipverkeer. Uiteindelijk moeten er voor de verbreding van de A2 twee nieuwe bruggen worden gebouwd over de Waal bij Zaltbommel en over de Maas bij Hedel.
Verder is nog niet duidelijk waar de verbreding van de snelweg ter hoogte van Waardenburg precies gaat plaatsvinden. Er staan daar huizen relatief dicht op de snelweg. De achterkant van een rij woningen is zelfs de huidige geluidswal.
De keuze is nog of de weg daar simpelweg met een rijbaan aan beide zijde verbreed gaat worden, dan zou de weg dichter op de woningen komen of dat de weg iets naar het Westen kan worden opgeschoven. Volgens de projectorganisatie zijn de gevolgen van zo'n beslissing voor de geluids- of trillings-hinder voor de bewoners van Waardenburg nu nog lastig te bepalen.