Rivierengebied

Verlenging opvang asielzoekers in Buren nu niet aan de orde

v.l.n.r. burgemeester Josan Meijers en staatsecretaris Eric van der Burg
v.l.n.r. burgemeester Josan Meijers en staatsecretaris Eric van der Burg © Omroep Gelderland
MAURIK - Staatssecretaris Eric van der Burg heeft bij zijn bezoek aan de gemeente Buren niet het verzoek op tafel gelegd voor de verlening van de crisisnoodopvang voor asielzoekers. De gemeente heeft sinds half september een deel van het gemeentehuis ter beschikking gesteld voor de opvang van ruim 60 asielzoekers.
Bij aanvang van de opvang stelde burgemeester Josan Meijers dat de opvang tot hooguit eind van dit jaar open zou blijven. De burgemeester zei toen dat het Rijk dan de zaken op orde moest hebben voor de crisisopvang. Sinds kort is er pas zicht op een nieuwe wet die het mogelijk moet maken gemeente te dwingen asielzoekers op te vangen. De gemeente Buren deed dit dus al vrijwillig op het gemeentehuis in Maurik. Deze opvang zorgde voor weerstand in de buurt.
De staatsecretaris heeft bij zijn werkbezoek niet het verzoek gedaan de vluchtelingen opvang te verlengen. Wel zegt de staatsecretaris tegen Omroep Gelderland dat de wet die van alle gemeentes gaat vragen om een bijdrage te leven straks ook voor de gemeente Buren geldt. 'Die wet zal niet op 1 januari door het parlement zijn, dus als hier iets gebeurt is het op vrijwillige basis', aldus de staatssecretaris.