Achterhoek

Cactusoase gaat dicht: valt het doek voor Modelspoorvereniging De Seinpaal?

RUURLO - Hij moest vanwege gezondheidsredenen stoppen met zijn koeien, maar nu dreigt hij ook te moeten stoppen met zijn andere passie: modelspoortreinen. Gerrit Hulshof is lid van Modelspoorvereniging De Seinpaal in Ruurlo. De vereniging dreigt uit elkaar te vallen als ze binnen een jaar geen andere locatie hebben gevonden.
De leden van modelspoorvereniging De Seinpaal maakten de afgelopen jaren gebruik van de Cactusoase in Ruurlo. Een bijzondere locatie voor een modelspoorclub kun je wel stellen. "We zaten voorheen bij het Brandweermuseum in Borculo, toen we daar weg moesten, zijn wij via een oproep bij De Cactusoase terecht gekomen", legt voorzitter Klaas van Winzum uit. De club heeft de afgelopen tijd gebruik kunnen maken van de ruimte daar voor de clubavonden. Ook hebben de clubleden daar hun banen kunnen aanleggen, waaronder een grote LGB baan. Maar de cactusoase gaat dicht en dus is de vereniging dringend op zoek naar een andere ruimte, zodat de leden hun hobby elders voort kunnen zetten.

'Als je ouder wordt moet je altijd wat inleveren'

Voor Gerrit is de modelspoorvereniging ontzettend belangrijk: "Ik heb nog niet zolang geleden thuis vijf banen gehad bij mij in de veeschuur. Maar ik word ouder en vanwege gezondheidsredenen ben ik ermee gestopt", laat Gerrit weten. De banen die Gerrit thuis had werden tijdens open dagen druk bezocht. Een museum in Sneek wilde de baan van Gerrit graag hebben: "Ik vond het belangrijk dat het bleef bestaan, dus toen heb ik het geschonken."
Voor hem zijn de clubavonden bij de Seinpaal daarom dan ook extra belangrijk geworden. Het is voor hem nu de enige plek waar hij met zijn hobby bezig kan zijn. "Als je ouder wordt moet je altijd wat inleveren, dit was ook weer een stap. Waren het vroeger mijn koeien, moet ik nu misschien wel afscheid nemen van mijn andere passie."
Het levenswerk van Gerrit
Het levenswerk van Gerrit © Omroep Gelderland

'Dat doet wel pijn'

Maar Gerrit is niet de enige bij wie dit aan het hart gaat. De 94-jarige Hans Klaassen richtte veertig jaar geleden de modelspoorvereniging op. "Ik opereerde iemand aan zijn grote teen en we raakten in gesprek. Hij vertelde dat hij ook een trein had, dus ik vertelde dat ik ook aan treinen deed, toen ontstond het idee om een club op te richten". Binnen een vereniging heb je naast de verzamelaars ook bouwers en rijders. Hans behoort tot de categorie bouwers. Hij heeft meerdere huisjes gemaakt voor onder andere een Amerikaanse treinbaan. Deze baan zal vanwege de verhuizing die eraan zit te komen afgebroken moeten worden en dat doet Hans wel wat: "Dat doet toch wel pijn en ook dat we hier weg moeten."
Hans Klaassen bij de baan waar hij jarenlang aan werkte
Hans Klaassen bij de baan waar hij jarenlang aan werkte © Omroep Gelderland

Nieuwe locatie

De leden van de vereniging hopen dan ook dat ze nog een nieuwe locatie zullen vinden, waar de mannen hun hobby voort kunnen zetten: "Als we straks weg moeten uit de oase hopen wij een andere recreatie ondernemer te vinden, waar wij als vereniging iets aan kunnen toevoegen. We zijn wel zo arrogant om te zeggen dat wij dat kunnen. We hebben dit in het verleden al laten zien", laat Klaas Winzum weten.
Wat kan ik doen om zo gelukkig mogelijk oud te worden? In een nieuw seizoen Van Gelders Grijs gaat Jochem van Gelder op bezoek bij Gelderse clubs en verenigingen, om daar met ouderen te praten over hun gezamenlijke passie.
In de oase is een grote LGB baan Dessert Express van bijna 400 vierkante meter te zien
In de oase is een grote LGB baan Dessert Express van bijna 400 vierkante meter te zien © Omroep Gelderland

Bij Evert moet alles kloppen

In Van Gelders Grijs duikt Jochem van Gelder de wereld in van de modelspoortreinen. Zo ontmoette hij ook Evert den Butter van Duijn uit Groenlo. Hij was vijf jaar toen hij zijn eerste trein kreeg, inmiddels 68 jaar later kan hij er nog steeds geen genoeg van krijgen. Evert: "'s Nachts lig ik soms wakker en dan denk ik, als ik het nu zus of zo doe." Bij Evert moet alles kloppen: "Het moet een spiegeling zijn van de werkelijkheid. Het is wel eensport om treinen bij elkaar te zoeken, die ook in het echt samen rijden."

Kijk hier naar de uitzending van Van Gelders Grijs:

Uitzending Van Gelders Grijs - Modelspoorvereniging De Seinpaal