Gelderse Vallei / Rivierengebied

Voedsel verbouwen in de ruimte? Deze ecoloog denkt dat het moet kunnen

Ecoloog Wieger Wamelink
Ecoloog Wieger Wamelink © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - Het aantal mensen op de wereld bereikt vandaag een nieuwe mijlpaal. Volgens de Verenigde Naties wordt ergens op deze aardbol de 8 miljardste mens geboren. Een onvoorstelbaar getal en één van de eerste vragen die dan te binnen schiet is: hoe voeden we al die mensen? Ecoloog Wieger Wamelink van de Wageningen Universiteit zoekt het in de ruimte.
Kan je groente verbouwen op Mars of op de maan? Het klinkt als toekomstmuziek waar je hier op de aarde, waar de groenten ook zonder een ruimteritje al duur genoeg zijn, weinig aan hebt. “Maar stiekem zoeken wij ook uit hoe je groente kan telen in de woestijn. Want wat wij leren van de groente op Mars of de maan te verbouwen, kan je ook toepassen op aarde”, vertelt Wieger Wamelink.
Landbouwbedrijven in de woestijn, of bijvoorbeeld in oude kantoorpanden, zijn volgens Wamelink hard nodig. Zeker nu vandaag de 8 miljardste aardbewoner wordt verwacht. De grens van 7 miljard bereikten we omstreeks 31 oktober 2011.

Honger

“Er zijn nog steeds veel mensen die honger lijden en dat wil je niet. Een deel van het hongerprobleem is dat wij hier te veel eten, waardoor anderen te weinig hebben. En er gaat veel verloren. Maar extra produceren kan geen kwaad”, aldus de ecoloog.
Op een aardbol waar ieder plekje wel een bestemming heeft, is de woestijn dan een optie, meent hij. “Wij hebben al een keer experimenten met woestijnzand gedaan en dat lukte best wel goed. Je kweekt dan onder de grond, want daar is het minder heet en meer gecontroleerd. Bovenop is er dan nog gewoon woestijn. Je moet natuurlijk heel zuinig zijn met water, maar als je dat binnen doet, kan je water recyclen. Op Mars en de maan moet je dat ook.”

Baan om de aarde

Wat Wamelink betreft houdt het daar niet op. Ook de baan om de aarde is potentieel landbouwareaal. “Ik wil heel graag beginnen om in de baan om de aarde voedsel te kweken. In Delft is men al in staat op hele kleine satellieten te maken, ter grootte van een melkpak of kleiner. Die kan je goedkoop de lucht in sturen met een grote satelliet. Ze kunnen luchtdicht gemaakt worden en goed op temperatuur gehouden worden. Daar zouden we planten in kunnen laten groeien. Het is nog een idee. Het moet kunnen, maar het moet nog uitgewerkt worden.”