Arnhem en omstreken

Er komt 40 miljoen euro van kabinet om files op Rijnbrug op te lossen

De Rijnbrug bij Kesteren.
De Rijnbrug bij Kesteren. © Omroep Gelderland
RHENEN - Het kabinet heeft vandaag toch geld beschikbaar gesteld voor de verbreding van de Rijnbrug bij Kesteren. Het gaat om een bedrag van 40 miljoen euro. Al jaren staan erop de brug over de Rijn tussen Kesteren en Rhenen lange files.
Aanpak van de Rijnbrug bij Kesteren is vanaf 2011 al een gebed zonder eind. De verbreding is diverse keren afgeschoten, maar werd toch weer op de agenda gezet en nu belooft het Rijk geld. "We zijn heel bij dat het Rijk besloten heeft 40 miljoen euro aan de twee provincies voor de Rijnbrug", reageert Gelders gedeputeerde Helga Witjes. "We hebben echt een financieel gat en met die 40 miljoen komt de oplossing een stuk dichterbij,"
Het geld volgt na een lobby van de provincie en bedrijfsleven. Gewezen is op de 50.000 extra woningen die in het gebied gebouwd moeten worden. "Dat betekent dat als de brug niet verbreed wordt, dan komt de A15 ook vast te staan. Dat is ook de reden dat we tegen het Rijk hebben gezegd u moet met geld over de brug komen. Het is uw brug en als er zoveel woningen bijgebouwd worden, dan komt de A15 vast te staan. Daar waren ze gevoelig voor."

'Oplossing binnen handbereik'

Binnenkort spreekt de Gelderse gedeputeerde met de provincie Utrecht om het laatste gat in de financiën op te lossen. Want met het geld van de overheid is er nog lang niet genoeg om de brug aan te kunnen pakken. Hoe groot het gat precies is? "Dat moeten we nu bepalen met de provincie Utrecht. Het gat is al een stuk kleiner dan dat het was. Maar de oplossing is wel binnen handbereik, dus ik ben wel positief gestemd. Ik kom richting februari met een voorstel richting de Gelderse Staten", zegt Witjes.

'We houden een financieel gat'

Eric Damme van de ondernemersvereniging Kesteren is blij met het geld, maar loopt nog niet de polonaise. "We zijn als ondernemers hier in de regio al sinds 2008 bezig met de brug", legt Damme uit. "Dat ging eerst nog over herstel van de brug voor 25 miljoen euro. Nu gaat het over verbreding en is het bedrag in de loop der jaren opgelopen tot de 150 miljoen die nu nodig is. En dat betekent dat we ondanks de 40 miljoen van de overheid nog steeds een behoorlijk gat hebben. Ik vind het een beetje vreemd en vervelend dat ze dat niet meteen helemaal hebben gedicht."
En hij vindt het ook jammer dat ze het gat niet helemaal hebben gedicht omdat hij denkt dat het tekort is minder groot hoeft te zijn dan nu wordt voorgerekend. Gelderland en Utrecht stellen beiden 40 miljoen euro beschikbaar. Met de 40 miljoen van de overheid erbij zit het totaalbedrag nu op 120 miljoen euro, dus dat zou betekenen dat er nog een gat is van 30 miljoen euro.
Maar dat ziet Damme iets anders: "De post onvoorzien is steeds verder opgelopen. Ik denk dat die 150 miljoen daardoor nu te ver is doorgeschoten. We moeten gaan herberekenen en dan denk ik dat we 20 miljoen naar beneden kunnen. Dan heb je nog tien miljoen nodig in plaats van 30.
Dit laatste deel zou dan nog van de provincies moeten komen. Damme ziet dat wel zitten: "Als de gedeputeerden van Utrecht en Gelderland daar nu de Statenleden achter weten te krijgen, ja dan zijn we er."