Rivierengebied

Deze keet scheurt één keer per jaar met alle remmen los door het maisveld

OPHEUSDEN - Eén keer per jaar organiseert Keet Breuntje uit Opheusden een speciale cross. Zodra de maïs geoogst is, gaan de remmen los. Voor de cross van dit jaar heeft de groep een stuk of acht barrels gekocht en is het alleen nog even sleutelen en gassen maar.
We hebben met de groep afgesproken ergens tussen Opheusden en Lienden. De navigatie kan het adres niet vinden, maar gelukkig kunnen we de juiste plek van grote afstand horen. Vanaf de dijk heb je een mooi overzicht over het grote veld. De auto's scheuren tegen de klok in over een akker. In het midden wordt nog een springheuveltje aangelegd voor de echte durfallen.

Kokend aan de kant

Het is nog nooit misgegaan en dat lijkt een wonder als je dit vanaf de zijlijn bekijkt. Het gaat namelijk hard, echt heel hard. Loeiend en vooral ook rokend rijden de autos hun rondjes. De kameraden van Keet Breuntje leven zich helemaal uit. Er wordt niet op de snelheid gelet, maar ook de temperatuurmeter van de motor wordt vergeten. Al snel staan er een paar kokend aan de kant.
Deze keet scheurt één keer per jaar met alle remmen los door het maisveld
Arie is de monteur van de groep en mede-organisator van de jaarlijkse cross. Hij neemt dit heel serieus. Hij zorgt dat de auto's zo lang mogelijk blijven rijden en hij maakt de springheuvel. Hij is niet tevreden hoe de anderen daaroverheen rijden: "Veul te langzaam." Zelf geeft hij het goede voorbeeld, hoewel het er nogal oncomfortabel uitziet als hij met een grote jeep over het heuveltje heen klapt.

Einde oefening

De auto van Lars is de eerste die het begeeft. Koppakking ligt eruit en dus einde oefening. Een paar uur later staan alle auto's stil, maar dat maakt niks uit. De leden van Keet Breuntje hebben een topmiddag gehad. De groep verplaatst zich naar de achtertuin van Lars waar de keet in de boomgaard staat en waar de plaatselijke snackbar zorgt voor de catering.
Kijk hier de uitzending van KEET!:
KEET! - Keet Breuntje Opheusden