Gelderland

Deze neuropsycholoog heeft een wel heel bijzondere hobby

Joris van Neijenhof uit Nijmegen achter een flipperkast
Joris van Neijenhof uit Nijmegen achter een flipperkast © Joris van Neijenhof
NIJMEGEN - In het dagelijks leven is hij neuropsycholoog, maar in zijn vrije tijd staat hij achter de flipperkast. Een serieuze hobby, want Joris van Neijenhof uit Nijmegen deed dit weekend mee aan het NK flipperen in Rotterdam. "Het is echt wel sport. Zeker als je in een competitie meedoet, is het mentaal best wel zwaar."
Joris raakte verknocht aan het flipperen in de jaren negentig. "Dat was tijdens mijn studietijd. Toen had je in Nijmegen ook allerlei uitgaansgelegenheden waar flipperkasten stonden. Daar heb ik nog guldens in gegooid en daar is het virus denk ik echt wel overgeslagen", blikt hij terug.
Later verdween het flipperen naar de achtergrond, maar toen hij kinderen kreeg pakte hij het weer op. "Ik dacht: ik heb eigenlijk een simpelere hobby nodig. Toen ben ik toch weer een beetje in de flipperwereld beland. En er bleek een heuse Nederlandse Flipper Vereniging te bestaan, wat ik toen niet wist."

Tweede met Nijmeegs team

Dit weekend deed hij in het Dutch Pinball Museum in Rotterdam een gooi naar de titel 'Beste flipperaar van Nederland'. Hij werd voortijdig uitgeschakeld, maar in de landenwedstrijd drong hij met een Nijmeegs team door tot de finale. Daar troffen ze een ander Nederlands team.
"Dat was heel gaaf. We speelden tegen het Dutch Pinball team, dat is echt de absolute top van Nederland. Die winnen heel vaak. We waren eigenlijk bij voorbaat al kansloos, maar we hebben ze het toch nog moeilijk kunnen maken. Dus dat was wel leuk." De trotse Nijmegenaar werd dus tweede met zijn team.
Zelf heeft Jeroen vijf flipperkasten. "Ik ben wel echt fan van de jaren negentig-kasten. Die uit mijn studietijd. Mijn absolute favoriet is denk ik wel de Indiana Jones. Alles zit erin, het thema van de film, de muziek." Maar voorlopig heeft hij wel even genoeg geflipperd. "Vanavond ga ik lekker chillen."