Gelderse Vallei / Achterhoek

BoerBurgerBeweging gaat in Gelderland 'voor een aardverschuiving zorgen'

Rik Loeters en Caroline van der Plas
Rik Loeters en Caroline van der Plas © Rik Loeters
NIJKERK - De bijeenkomst dit weekend van de BoerBurgerBeweging in Nijkerk voltrok zich in opperbeste stemming, bijna een jubelstemming. De politieke partij van leider Caroline van der Plas staat er goed voor. Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk wie er verkiesbaar zijn bij de Provinciale Statenverkiezingen. De ambities zijn torenhoog, vooral in Gelderland. "We gaan voor een aardverschuiving zorgen", zegt de Gelderse lijsttrekker Rik Loeters.
"Wij waren hier twee jaar geleden ook in hetzelfde congrescentrum in Nijkerk met de BBB, maar toen voor 24 man", blikt Van der Plas terug. "Nu moesten we beide zalen huren en waren er 350 mensen. En er waren er ook nog 150 die de bijeenkomst online volgden."
Tijdens de bijeenkomst werden alle lijsten voor de provinciale verkiezingen bekendgemaakt. Dat Loeters uit Didam de Gelderse kar moet gaan trekken bij de provinciale verkiezingen hing al een tijdje in de lucht. Hij kan niet wachten om de campagne te beginnen: "We zijn al anderhalf jaar achter te schermen bezig om alles op te bouwen en nu begint het allemaal steeds concreter te worden. De bijeenkomst in Nijkerk en de Gelderse lijst met maar liefst 49 kandidaten horen daarbij."

'Verschil maken met de BBB'

Loeters kent de achterban van de partij, die grotendeels uit boeren en plattelandsbewoners bestaat, goed. Hij is de zoon van een melkveehouder en handelt zelf in grondstoffen voor zuivelproducten. Net als de landelijk partijleider Caroline van der Plas zat hij bij het CDA en vertrok hij hier in 2019.
Met de BBB denkt hij dat er echt verschil kan worden gemaakt. "Ik ben weggegaan bij het CDA omdat ik vond dat ze de oorspronkelijke achterban waren vergeten. Ik denk dat de BBB er is voor plattelandsbewoners en boeren, maar ook voor heel veel andere mensen. Wij willen staan voor de leefbaarheid en daar speelt de landbouw als drager van de plattelandsgemeenschap een belangrijke rol in."

Hoog in de peilingen

De stikstofproblematiek en het boerenprotest hebben als een vliegwiel gewerkt het afgelopen jaar voor de BBB. De partij die vanaf dag één voor de boeren staat, groeide in de peilingen van de landelijke politiek naar zo'n veertien zetels op dit moment. Ze zouden zelfs de derde of vierde partij van Nederland zijn.
Maar in de dagelijkse praktijk zit partijleider Caroline van der Plas nog altijd als enige voor de BBB in de Tweede Kamer. Daarom zijn de provinciale verkiezingen ook zo belangrijk voor haar. "Als we het daar goed gaan doen, dan kunnen we misschien wel 5 tot 8 zetels in de Eerste Kamer krijgen", legt Van der Plas uit.
De Statenleden die worden gekozen bij de Provinciale Verkiezingen, kiezen op hun beurt de leden van de Eerste Kamer. De Eerste Kamer kan wetsvoorstellen wegstemmen of aannemen "Als we goed vertegenwoordigd zijn in de Eerste Kamer dan kunnen we veel meer invloed uitoefenen en dan zullen ze veel meer rekening met ons moeten gaan houden dan nu."

'In Gelderland kunnen we de grootste worden'

Gelderland kan dus een belangrijke rol gaan spelen voor de BBB bij de provinciale verkiezingen. "We willen natuurlijk overal groot worden", zegt Van der Plas. "Maar ik denk dat we in Gelderland ook echt de grootste partij kunnen worden."
Dat de partij in die situatie van niet vertegenwoordigd in de Provinciale Staten naar de grootste partij zou gaan, schrikt Van der Plas niet af: "We zijn het al lang aan het voorbereiden. Het bestuur heeft goed gezocht naar de juiste kandidaten. Wij zullen geen LPF toestanden krijgen waarbij alles in een paar maanden in elkaar gedraaid moet worden."
Loeters heeft echt een niet lullen, maar poetsen mentaliteit
Caroline van der Plas, fractievoorzitter BBB
Aan de Gelderse lijsttrekker gaat het volgens Van der Plas zeker niet liggen: "Rik Loeters is zeer kundig en gedreven. Hij is een echte ondernemer, die handelt en dat is wat wij nodig hebben. Hij is goed gebekt, maar ook voor rede vatbaar. Hij heeft echt een niet lullen, maar poetsen mentaliteit."
Dat laatste wil de nieuwe lijsttrekker wel bevestigen: "Ja, ik denk wel dat dat klopt en met beide voeten op de grond. Ik houd van daadkrachtig, maar ook van samenwerken. Dat is hoe ik als ondernemer ook werk."