Rivierengebied

Buurt geschokt na schot en explosie: 'Je weet niet wat er nog meer gaat gebeuren'

Een politieauto bij de woning in Haaften.
Een politieauto bij de woning in Haaften. © Persbureau Heitink
HAAFTEN - Bewoners van Haaften zijn geschokt nadat er eerder deze week een explosie plaatsvond en werd geschoten. Het dorp waar normaliter nooit iets gebeurt, is ineens volop in het nieuws.
De politie reed deze week af en aan in de Enggraaf in Haaften. Dinsdagavond werd daar bij een woning aangebeld door twee onbekenden. Toen de deur werd geopend door de bewoonster, werd zij neergeschoten. Haar kinderen waren op dat moment thuis. Twee dagen later was het weer raak. Toen volgde er een explosie bij een voordeur elders in de straat, de schade was groot.
De gebeurtenissen voltrokken zich op een steenworp afstand van de voordeur van Maartje. "Het is angstig, voor iedereen. Je weet niet wat er nog meer gaat gebeuren. Het is toch raar, twee incidenten in één week. En eerder brandde er nog een vrachtwagen af."

Vrachtwagen afgebrand

Die vrachtwagen ging in de nacht van 25 op 26 oktober in vlammen op. In het door de explosie getroffen huis woonde familie van de eigenaar van de vrachtwagen.
Ook Jan is ervan ontdaan. "Het is heftig. Eerst een schietpartij en daarna een bom, dat is niet niks. Zeker niet voor zo'n klein dorp."
Daags na de explosie arresteerde de politie twee jongens van 16 en 17 in Rotterdam, met dank aan een oplettende buurtbewoner die het kenteken van de vluchtauto noteerde. De aanhouding zorgt bij Jan voor gemengde gevoelens: "Enerzijds ben je opgelucht na die arrestaties. Maar je weet ook: er zullen in dat circuit wel meer stromannen zijn."
Onrust in Haaften na schot en explosie

Speculaties

De misdrijven zijn voer voor speculaties in het normaal zo rustige Betuwse dorpje. "Het lijkt wel op die toestanden van destijds bij De Groot in Hedel, daar ga je wel aan denken." Het fruitbedrijf werd geteisterd door een reeks van aanslagen en bedreigingen. Het brein achter de terreur is recent veroordeeld tot 20 jaar cel.
Adriaan blijft er nuchter onder: "Er gaat ook een verhaal dat de daders zich hebben vergist."