Stedendriehoek / Achterhoek

Geen gekakel en getok tijdens show, kippenfokkers beperkt door vogelgriep

Geen hoenders bij kleindierenshow in Laren, wel schilderijen.
Geen hoenders bij kleindierenshow in Laren, wel schilderijen. © Omroep Gelderland
LAREN - Ze kakelen, kukelen en tokken er normaal gesproken wat af, de hoenders op de kleindierenshow in Laren. Dit jaar is het bijna stil in de Braninkhal. Door de vogelgriep ontbreken de kippen, sier- en watervogels op het jaarlijkse evenement van de lokale kleindierenvereniging.
De vogelgriep treft niet alleen professionele pluimveehouders, ook hobbyhouders moeten hun dieren binnen houden. 'Live' mogen de vogels daarom dit weekend niet bij de kleindierenshow in Laren aanwezig zijn, maar daar heeft de vereniging wat op verzonnen.
Bekijk hier er hoe ze er toch het beste van maken in Laren:
Door vogelgriep geen kippen bij kleindierenshow in Laren

Fokkers balen

De Bielefelder, Barnevelder en Sulmtaler krielen van Jan van Ark zitten thuis in het hok. "Ja, helaas, voor het zoveelste jaar zijn ze thuis en niet hier bij de show. Echt een gemis." Hij had de hoop dat hij op een gegeven moment weer mocht 'showen' met zijn kippen, maar dat zit er dit najaar niet in. "Terwijl je ondertussen wel moet blijven fokken om het ras in stand te houden."
De raskip is wat anders dan de productiekip, benadrukt van Ark. "Dat zijn er miljoenen, maar van sommige rassen zijn er bijna geen kippen meer over. Die sterven bijna uit. Als je ze dan straks alleen nog maar op schilderijen kan zien, dat zou heel jammer zijn." Geen shows betekent volgens Jan dat het enthousiasme onder hobbyfokkers afneemt.
Vanwege in corona, en nu de vogelgriep, hebben de leden hun fokresultaten al drie jaar niet kunnen tonen en laten keuren in Laren. "Het zou zonde zijn als mensen daardoor afhaken", zegt van Ark.

100 schilderijen

Konijnen, cavia's en duiven zijn dit weekend wel te zien bij de jaarlijkse kleindierenshow van Kleindierenvereniging Pels en Pluim Laren. Om ook de kippen er toch een beetje bij te hebben stelde Peter Goossens, bestuurder bij de vereniging, een expositie samen. "Met honderd originele schilderijen van hoenders en sierduiven, omdat ze er vanwege de vogelgriep niet bij mogen zijn."
"Het is stil zonder de hoenders", vindt ook Goossens. Maar doormiddel van de expositie zijn ze er toch een beetje bij. Bijzonder is dat net over de grens de kleindierenshows met vogels nog wel zijn toegestaan. "Laatst was ik in Alstätte, Duitsland, twee kilometer over de grens. Daar mocht het wel. Ik hoop dat dat op bestuurlijk niveau binnenkort wordt besproken."

Inenten tegen vogelgriep

De vereniging hoopt dat inenten tegen de vogelgriep snel mogelijk wordt, zodat evenementen weer 'normaal' door kunnen gaan. "Dat is toch de jus van je hobby", vertelt Marjan Holmer, secretaris van de vereniging. Tot nu toe is er nog geen zicht op het inenten van kippen tegen de vogelgriep.
"Het baart zorgen, want er is misschien dan toch een groep die dan afhaakt. Dan brokkelen verenigingen af. En dat is het laatste wat we willen, want we doen er alles aan om al die rassen, ons cultureel levend erfgoed, in stand te houden. Die mooie kippen op deze schilderijen moeten er over 50 jaar ook nog zijn. Als we er niet meer mee fokken, verdwijnen deze rassen."