Rijk van Nijmegen

Opluchting nabestaanden in medische tuchtzaak: ‘Nu afwachten’

Opluchting nabestaanden in medische tuchtzaak: ‘Nu afwachten’
Opluchting nabestaanden in medische tuchtzaak: ‘Nu afwachten’
NIJMEGEN - Er is grote opluchting onder de klagers over een voormalige oncoloog uit het Nijmeegse Radboud ziekenhuis. De afgelopen twee dagen hebben zij hun verhaal kunnen doen voor het medisch tuchtcollege in Zwolle. De klachten tegen de oncoloog lopen uiteen van het missen van laboratoriumuitslagen tot het toedienen van verkeerde doses chemo en het beoordelen van verouderde scans. Bovendien werkte zij een tijd zonder de benodigde registratie.
“Moe, maar voldoen.” Zo voelt Jeroen Geertsen zich nadat het medisch tuchtcollege vandaag de behandeling heeft onderzocht van zijn vader. Die overleed in augustus 2018 twee maanden nadat bij hem kanker was vastgesteld. Terwijl de oncoloog uit het Radboud ziekenhuis hem nog twee jaar had gegeven.

Oncoloog miste bloeduitslagen

Jeroen Geertsen: “Ik heb alles kunnen zeggen wat ik wilde zeggen en heb de onjuistheden kunnen weerleggen die dokter R. heeft genoemd.” Het gaat dan onder andere om de bewering dat Jeroens vader bij de laatste twee consulten nog aanspreekbaar was. Dat klopt volgens Jeroen niet: “Hij was totaal versuft.”
Jeroen Geertsen (rechts) en zijn vader.
Jeroen Geertsen (rechts) en zijn vader. © Omroep Gelderland
Dat was het gevolg van te hoge calciumwaardes in het bloed. De beklaagde oncoloog zei vandaag voor het medisch tuchtcollege dat zij die waardes wel had gezien. Maar die informatie heeft zij nooit gedeeld, zo zegt Jeroen Geertsen. Advocaat Bram Jansen krijgt de indruk dat het college het missen van die waardes wel serieus neemt.

Chemobehandeling had direct moeten starten

Een ander twistpunt is of de oncoloog Jeroens vader nu wel of niet direct had moeten behandelen met chemotherapie. De Inspectie voor Gezondheidszorg bestempelde de behandeling eerder als calamiteit die een vroegtijdig overlijden tot gevolg had. De oncoloog zei in de zomer van 2018 dat er geen haast was met de chemo en dat haar patiënt eerst nog best de vierdaagse kon lopen.
Daarna ging de vader van Jeroen echter zo snel achteruit dat de chemobehandeling niet eens meer gestart kon worden. Maar volgens de oncoloog had het uiteindelijk maar negen dagen gescheeld als die behandeling wel direct was gestart in verband met benodigde testen.

Oncoloog: 'Het raakt me wel degelijk'

De oncoloog nam bij het slotpleidooi ook nog zelf het woord. Ze zei dat ze zich misschien zakelijk opstelde maar dat dit alles haar wel degelijk raakt. Jeroen Geertsen: “Dat had ze misschien beter vooraf kunnen doen, want vandaag waren niet alle nabestaanden meer aanwezig.”
Toch betwist de oncoloog nog steeds alle aanklachten. De advocaat van de nabestaanden Bram Jansen: “Volgens haar kwam het allemaal door anderen. Bizar als je ziet dat sommige zaken door de inspectie zelfs als calamiteit zijn aangemerkt.” De arts heeft ook nog steeds niet verklaard hoe het kan dat zij uit het register was geschrapt. Bram Jansen: “Ze zegt dat ze daar uit veiligheidsoverwegingen niets over kan zeggen. Onbegrijpelijk.”

Advocaat: "Hopelijk geen hoger beroep"

De advocaat van de nabestaanden vindt het jammer dat de inspectie niet zelf een tuchtzaak is begonnen. Nu moesten de nabestaanden dat zelf doen en wordt alles weer opgerakeld. Bovendien komen er nu twaalf losse uitspraken in plaats van één. Welke kant het uitgaat? Bram Jansen: “Laten we hopen dat de oncoloog niet in hoger beroep gaat want dan moeten de nabestaanden weer alles doormaken.”
Op 13 januari 2023 doet het medisch tuchtcollege uitspraak.

Zie ook: