Rivierengebied

Géén intocht van Sinterklaas: 'Vreselijk, weer een traditie verloren'

De jaarlijkse intocht in Druten gaat niet door.
De jaarlijkse intocht in Druten gaat niet door. © ANP, ter illustratie
DRUTEN - De geannuleerde intocht van Sinterklaas in Druten maakt de tongen los. De organisatie besloot de intocht dit jaar niet op te zetten, omdat het comité vast wilde houden aan zwarte pieten. Zou dat niet kunnen, dan zou het comité de handen ervan aftrekken. De burgemeester kreeg vervolgens nooit de aanvraag binnen voor een vergunning.
Via sociale media wordt vooral teleurgesteld gereageerd. Via het Instagram-account van Omroep Gelderland zegt Pascal bijvoorbeeld dat hij op twee gedachten hinkt. "Goed om te zien dat het aantal intochten met zwarte pieten afneemt, maar dat mensen zó bekrompen zijn en het dan maar helemaal niet door laten gaan... daar zijn alleen de kinderen de dupe van", merkt hij op.
Gaby staat er vergelijkbaar in. "Wat jammer dat kinderen hier weer onder moeten lijden. Vreselijk gewoon", zegt ze teleurgesteld. Anke heeft het idee gekregen dat het organiserend comité van de intocht zichzelf en de gestelde principes belangrijker acht dan kinderen en vindt dat ook jammer.
Petra zegt dat hiermee 'weer een traditie verloren is gegaan', maar Mike kan het besluit van de organisatie prima plaatsen. "Gemeenten en een klein cluppie wereldverbeteraars mogen nooit de regie krijgen", vindt hij. "Sint is Sint en Zwarte Piet is zwart. Gewoon zelf organiseren", raadt Mike aan.

Bijna overal in Gelderland zijn tijdens de intocht van Sinterklaas roetveegpieten te zien. Dat bleek eerder deze week uit een rondje langs de velden.

Discussie laaide op vanaf 2011

De boosheid over veranderende tradities - en dan met name de verandering van Zwarte Piet - is niet van gisteren. Halverwege de vorige eeuw ontstonden al initiatieven om het uiterlijk van Zwarte Piet aan te passen, maar die sneuvelden steeds voortijdig. Vanaf 2011 laaide de discussie weer op en in aanloop naar de landelijke Sinterklaasintocht in Dokkum kwam het in 2017 tot een hoogtepunt: toen blokkeerden actievoerders de snelweg A7 waarover demonstranten tegen Zwarte Piet zouden arriveren. Sindsdien is het debat verder gepolariseerd.
Zowel voor- als tegenstanders van de traditionele Zwarte Piet blijven volharden in hun argumentatie. Gedragspsycholoog Suze Lintner zegt dat dat deels te verklaren is door de basisbehoeften van ieder mens. Eén van die basisbehoeften is zekerheid. "Wanneer we merken dat niet voorzien wordt in die basisbehoefte, merken we dat we ongemak, verdriet en boosheid voelen. Dat zie je ook terug in deze discussie", zegt ze.

Vasthouden aan het oude

Lintner is verbonden aan adviesbureau Dijksterhuis & Van Baaren in Nijmegen en legt uit dat zekerheid voor veel mensen van groot belang is. "We willen weten: zijn we veilig? Kunnen we de wereld voorspellen? Die behoefte hoor ik ook in deze traditie terug. In een veranderende wereld willen veel mensen niet dat óók dit nog verandert. Ze willen graag vasthouden aan het oude, zoals het was, en voelen weerstand tegen verandering."
Een protest van Kick Out Zwarte Piet in 2021.
Een protest van Kick Out Zwarte Piet in 2021. © ANP
Lintner benadrukt dat de meerderheid van de mensen gematigd reageert in het debat. Slechts een klein deel van de samenleving spreekt zich uit als groot voorstander of faliekant tegenstander van Zwarte Piet. De kans is groot dat wie vijf jaar geleden radicaal vóór hem was, dat nu nog steeds is. "We willen als mensen consistent zijn en over een week nog hetzelfde denken en vinden als nu. Iemand die ergens fel voor of tegen is, pakt een argument en graaft zich daarin in. Dat noemen we confirmation bias: alle argumenten die positief zijn voor ons standpunt onthouden we beter dan de argumenten daartegen. Wat ons bevestigt in ons denken, daar zijn we gevoelig voor."

De ander wordt online niet 'gezien'

Terug naar de sociale media. Via de Instagram-pagina van Omroep Gelderland reageren tientallen mensen op het nieuws dat in Druten de intocht niet doorgaat door het conflict over Zwarte Piet. Zo zegt Loes: "Persoonlijk vind ik dit erg jammer, de kinderen zijn de dupe van de onnodige discussie over Zwarte Piet. Het blijft onze traditie, die gewoon geaccepteerd dient te worden. Het heeft totaal niets met racisme. Alleen blank met vegen is ook discriminatie."
Het is bijna een schoolvoorbeeld van hoe we online onze mening ventileren: rechtlijnig en zonder veel ruimte voor een argument van iemand anders. Daarover zegt gedragspsycholoog Suze Lintner: "Online zijn discussies vaak heftiger dan in het echte leven. Je ziet degene die anders denkt dan jij niet fysiek en dat maakt je minder gevoelig voor die anders mening. Je ziet wel een naam, maar de mens achter die naam is 'afgekoppeld'. Dat maakt het moeilijker te doorvoelen hoe die ander denkt."
Ook via de Facebook-pagina van Omroep Gelderland kon worden gereageerd op het annuleren van de intocht in Druten. Facebook koos er echter voor het artikel te verwijderen van de pagina van Omroep Gelderland. Het verzoek om het bericht weer vrij te geven is niet gehonoreerd.
Kijk hoe inwoners van Druten het vinden dat er dit jaar géén intocht is:
Geen Sinterklaasoptocht in Druten, dit vinden Drutenaren

Zie ook: