Arnhem en omstreken

Dorstlustige prins Gabri viert nu pas echt carnaval

Zijne Dorstlustige Hoogheid Prins Gabri d'n Getapte Boezenier voor zijn entourage.
Zijne Dorstlustige Hoogheid Prins Gabri d'n Getapte Boezenier voor zijn entourage. © Steven Ophoff/Omroep Gelderland
HUISSEN - Maandenlang was Gabri van Aalten het 'grootste geheim van Huissen'. Hij was de nieuwe prins carnaval van 'CV De Kraonige Zwaone'. Maar vlak voor zijn aanstelling vorig jaar werden nieuwe coronamaatregelen van kracht. Nu is hij terug in Huissen om zijn eerste echte carnavalsseizoen mee te maken.
Het is groot feest in Huissen. Om elf minuten over elf uur 's ochtends op de elfde dag van de elfde maand start ook hier het carnavalsseizoen. Vorig jaar werd dit gevierd op een afgesloten terrein, met polsbandjes en QR-codes. Dit jaar vieren de carnavallers dit met een optocht door de stad. Tot grote blijdschap van Wim Hegeman, lid van de Raad van Elf.
"Het gaat er juist om dat je de hele gemeenschap bereikt. Iedereen die carnaval een goed hart toedraagt is van harte welkom", zegt de voorzitter van de 11/11-commissie. En met gebalde vuist: "Heerlijk, we gaan beginnen!"

Lang geheim houden

Wie ook meegeniet is 'Zijne Dorstlustige Hoogheid Prins Gabri d'n Getapte Boezenier', in het dagelijks leven bekend als Gabri van Aalten. Al in mei vorig jaar is hij gekozen als prins, wat hij geheim moest houden tot zijn aanstelling. Die aanstelling werd echter vlak van tevoren uitgesteld door de coronamaatregelen. "Toen dat werd afgeblazen ben ik daar echt wel een week ziek van geweest en vroegen de kinderen zich ook af wat er met papa aan de hand was."
In februari van dit jaar kon Prins Gabri wel de drie dolle dagen meepakken. "Ik zeg altijd tegen mijn prinsessen dat het een beetje stagelopen was. De teller begint nu echt te lopen."

Nog nooit zo druk

Carnavalsvereniging De Kraonige Zwaone viert dit jaar ook haar uitgesteld jubileum. Vorig jaar werd de vereniging 66 jaar. Dat is een veelvoud van 11 en dus een bijzonder jaar voor de carnavalsvierders. Morgen staat daarom weer een groot feest gepland in Huissen, maar toch was de opkomst dit jaar volgens de prins opvallend groot.
"Alle restricties zijn weg, je kan vrij bewegen. Je ziet ook wel aan de aantallen dat het nooit zo druk is geweest op 11/11 als nu." Prins Gabri wijst naar zijn entourage. "Dat kan aan de prins liggen of aan de prinsessen, dat laat ik even in het midden."

Zie ook: