Rivierengebied / Arnhem en omstreken

Sieneke treurt om Vader Abraham: 'Hij was zo'n lieve man'

Pierre Kartner, met Sieneke (inzet) en Emile Hartkamp (inzet), overleed op 87-jarige leeftijd.
Pierre Kartner, met Sieneke (inzet) en Emile Hartkamp (inzet), overleed op 87-jarige leeftijd. © ANP/bewerking Omroep Gelderland
ELST - Pierre Kartner is eerder deze week op 87-jarige leeftijd overleden. Vandaag was de begrafenis. "Er is een icoon overleden", zegt muziekproducer uit Arnhem Emile Hartkamp.
Kartner kwam uit Elst maar woonde al decennia lang in Breda. Kartner werd geboren op het station van Elst, als zoon van een stationschef. De naam van de familie is zeer waarschijnlijk afgeleid van het Duitse Gärtner, tuinder.
Hij schreef 1600 liedjes die hem 127 gouden platen opleverden, schrijft Omroep Brabant. Daar zitten klassiekers bij als Manuela, dat hij schreef voor Jacques Herb en Hij was maar een clown van Ben Cramer. Voor Corrie Konings, toen nog met de Rekels, schreef hij in de jaren zestig het succesnummer Huilen is voor jou te laat. Hij is zelf te horen op de achtergrond. Het liedje over een verbroken relatie was bijna 43 jaar lang de meest succesvolle Nederlandstalige single.
Drie keer prijkte zijn alter ego Vader Abraham bovenaan in de Top 40, in 1971, 1974 en 1977. In 1971 had hij succes met het zangeresje Wilma met Zou het erg zijn lieve opa. Drie jaar later maakte hij een carnavalskraker met boer Hendrik Koekoek uit Bennekom over de oliecrisis Den Uyl is in den olie. En wie kent Het Smurfenlied niet uit 1977.

Geen succes bij het songfestival

Zijn poging om een voet tussen de deur te krijgen bij het songfestival liep uit op een fiasco. Zangeres Sieneke (30) uit Nijmegen haalde in 2010 met zijn liedje Sha-la-lie niet de finale.
"Hij schreef Sha-la-lie voor het songfestival", zegt de zangeres. "Er waren vijf kandidaten die daarmee mochten doen wat ze wilden, je eigen draai er aan geven. Ik koos voor puur Hollands. Een draaiorgel en een accordeon. Iedereen zingt het nog steeds mee."
Vanwege een gelijk aantal punten moest Kartner kiezen wie met zijn liedje naar het Eurovisie Songfestival in Noorwegen mocht. Sieneke: "Hij vond dat heel erg moeilijk om te doen. Het was zo'n lieve man, heel oprecht. Hij kon echt zeggen wat hij van iets vond. Vorig jaar heb ik nog een heel lief mailtje van hem gekregen. Overal waar ik optreed hoor ik zijn muziek. Of je hoort hem zelf zingen of iemand anders die een nummer van hem vertolkt."
Die man is zo belangrijk geweest voor de Nederlandstalige muziek
Emile Hartkamp, muziekproducer
Ook zanger Frans Duits reageert geëmotioneerd op het overlijden van Kartner. Zo schrijft hij op Facebook: 'De man die de start van mijn carrière heeft mogelijk gemaakt is niet meer. een grootheid voor de Nederlandstalige muziek.' In 2008 scoorde Duits zijn eerste echte hit met het liedje Jij denkt maar dat jij alles mag van mij, een door Pierre Kartner geschreven nummer waarvan het origineel in 1985 werd opgenomen door de Vlaamse zangeres Marleen. De vertolking van Duits werd in 2009 uitgeroepen tot de meest gedraaide Nederpophit in de horeca.

'Icoon overleden'

Zijn minachting voor 'Hilversum' dat zijn muziek te weinig draaide stak Kartner nooit onder stoelen of banken. "Die man is zo belangrijk geweest voor de Nederlandstalige muziek", zegt muziekproducer Emile Hartkamp. "Hij schreef voor Corry Konings, Jacques Herb, Ben Cramer en noem ze allemaal maar op. Er is een icoon overleden."
Typerend voor de liedjes van Kartner was de beeldspraak in zijn teksten, zegt de Arnhemmer. "Hij kon in vijf regels beschrijven hoe mooi een appel was. Hoe die glansde in de zon, welke kleuren die had. Hoe die smaakte. Ga de tekst maar ontrafelen van In 't kleine café aan de haven. Je ziet de mensen in het café zitten, je ziet het hardgekookte ei."

Vertaald in Duits en Frans

Het nummer uit 1976 kwam niet hoger dan 16 in de Top 40 maar werd wel in vele landen een hit. Tal van buitenlandse artiesten brachten het lied in hun eigen taal uit: Mireille Mathieu (Le vieux café de la Rue d’Amérique), Joe Dassin (Le café des Trois colombes), Peter Alexander (Die kleine Kneipe).
Op Facebook reageren tal van mensen die zijn opgegroeid met de liedjes van Kartner. "Heel triest", zegt Corry uit Ede. "Hij had altijd mooie liedjes." Nel uit Nijmegen noemt Kartner een muzikant in hart en nieren. "Ik vind het jammer dat de artiesten die met hem hebben samengewerkt geen afscheid hebben kunnen nemen en ook het Nederlandse publiek niet. Hij verdiende een groots afscheid." Gerriejannie uit Nijmegen is verdrietig: "Ik heb genoten van uw muziek."