Rivierengebied

SGP wil sneller huis zwangere vrouwen om abortus te voorkomen

Foto ter illustratie, de jonge vrouw heeft niets met het verhaal te maken.
Foto ter illustratie, de jonge vrouw heeft niets met het verhaal te maken. © Wikimedia Commons
GELDERMALSEN - De SGP in West Betuwe wil dat de gemeente ongewenst zwangere vrouwen sneller aan een woning helpt. Dat zou voorkomen dat ze abortus laten plegen.
In West Betuwe raken zo'n tachtig vrouwen per jaar ongewenst zwanger. De helft van hen overweegt het ongeboren kind weg te laten halen, omdat ze met een kind het hoofd niet boven water kunnen houden, zegt SGP-leider in West Betuwe Lourens van Bruchem.
Zijn partij pleit voor hulp aan deze vrouwen, zodat ze geen abortus plegen. “De gemeente vindt het een sympathiek voorstel”, zegt Van Bruchem.
Maar een voorrangspositie voor deze tientallen vrouwen komt er niet. Er zijn volgens het college van burgemeester en wethouders meer inwoners die met smart op nieuwe huisvesting zitten te wachten. Van Bruchem: “Dat zijn de spoedzoekers, mensen die in scheiding liggen en snel een andere woning nodig hebben.”
Wethouder Govert van Bezooijen (ChristenUnie) heeft de SGP toegezegd zich sterk te maken voor iedereen die met spoed nieuwe woonruimte zoekt of andere vormen van hulp en ondersteuning nodig heeft.

'Geen voorwaarden stellen'

Medisch ethicus aan het Radboudumc in Nijmegen Stef Groenewoud noemt het idee van de SGP in West Betuwe in beginsel een nobel voorstel. “Je wilt iemand in nood helpen. En druk, drang en dwang weghalen”, reageert hij.
“Die hulp moet er juist op gericht zijn dat een zwangere vrouw in alle vrijheid een beslissing kan nemen, zonder de druk van eventuele financiële problemen. Het kan niet zo zijn dat je er vervolgens voorwaarden aan verbindt, bijvoorbeeld dat je het kind moet houden. Ook als een vrouw alsnog haar zwangerschap beëindigt, zul je dat besluit moeten respecteren.”

Geldgebrek reden voor een abortus

Uit onderzoek komt naar voren dat financiële problemen vaak (mede) oorzaak zijn om een zwangerschap te beëindigen. Van alle vrouwen die ongewenst zwanger zijn, ondergaat 7 procent een abortus om medische redenen, zegt de ethicus. Groenewoud: "In 47 procent van de niet-medische oorzaken worden financiën als reden genoemd."
Van Bruchem: "Wij beogen in ieder geval een positief effect op de vermindering van abortus. Wij gaan natuurlijk niet over de uiteindelijke keuze. We willen in ieder geval hulp bieden om geen abortus te 'moeten' doen wegens financiële redenen."
Een woordvoerder van de gemeente West Betuwe laat weten dat woningcorporaties beslissen of iemand voorrang krijgt bij het toewijzen van een woning. "Wij doen dat niet."