Noord-Veluwe / Achterhoek

FDF-voorman krijgt 120 uur werkstraf en maand voorwaardelijke cel voor rellen Hierden

Het protest in Hierden.
Het protest in Hierden. © Persbureau Heitink
HIERDEN - Voorman Albert Markerink van Farmers Defence Force (FDF) krijgt een werkstraf van 120 uur voor het meedoen aan rellen tijdens het boerenprotest in Hierden, eind juni. Daarnaast krijgt de Lochemer een maand voorwaardelijke cel. Dat heeft de politierechter in Zutphen bepaald.
Hij krijgt deze straf onder andere voor het plegen van openlijk geweld tegen een politieauto. Verder maakte de man zich schuldig aan het zich met geweld of bedreiging met geweld verzetten tegen politieagenten.

Ruit ingetrapt

De 39-jarige regiobeheerder van FDF was op 28 juni, samen met andere boeren, op weg naar het huis van stikstofminister Christianne van der Wal in Hierden. Daar zou voor de tweede keer in korte tijd geprotesteerd worden. De Lochemer wist helemaal niet wat de actie in zou houden, zei hij twee weken geleden voor de rechtbank in Zutphen. De politie had de toegangsweg naar de woning van de minister afgezet, waardoor de boeren niet verder konden.
Het liep daarna flink uit hand, toen de boeren niet wilde vertrekken en de politie belaagd werd door de actievoerders. De groep probeerde een politieauto te verplaatsen door deze heen en weer te schudden. De man uit Lochem trapte een ruit van die auto in. Met een hakselaar spoten ze hooi over de weg, auto's en politieambtenaren.
Tijdens de zitting, twee weken geleden zei de Lochemer tegen de politierechter dat het gebeurde veel impact op hem had gehad en dat het hem speet. Volgens hem escaleerde het onverwacht snel in Hierden.

Intimiderend

De politierechter vindt het recht op vrije meningsuiting en het recht om te demonstreren een groot goed, maar vindt dat de man met zijn gedrag in Hierden de wettelijke grenzen fors heeft overschreden. Volgens de rechter is een huisbezoek aan de minister intimiderend, juist omdat de thuissituatie een plek is waar je niet in functie bent en waar je met je gezin veilig moet kunnen zijn.
De FDF-voorman krijgt een iets zwaardere straf dan andere relschoppers omdat het intrappen van de ruit van de politieauto volgens de politierechter ernstiger is dan het geweld dat de anderen pleegden. De andere boeren die voor de rechter moesten verschijnen kregen eerder al een werkstraf van honderd uur opgelegd. Ook kregen ze een maand voorwaardelijke celstraf en een proeftijd twee jaar aan hun broek.