Stedendriehoek

Jan Terlouw (90) heeft een fonkelnieuw boek klaarliggen

Schrijver Jan Terlouw.
Schrijver Jan Terlouw. © ANP
TWELLO - Schrijver Jan Terlouw viert aanstaande dinsdag zijn 91ste verjaardag. Die respectabele leeftijd weerhoudt de oud-politicus en schrijver er niet van een nieuw boek te lanceren. Deze vrijdag komt 'Wankele wereld' uit. Geen dikke pil of spannend avontuur, maar wel een boek met een duidelijke boodschap.
De Twellonaar neemt al decennialang het voortouw in het debat om maatschappelijke problemen aan te kaarten. De behoefte om een nieuw boek uit te brengen kwam voort uit de nood die Terlouw om zich heen ziet. "De mensheid heeft nog nooit voor zo'n groot probleem gestaan als nu", zegt hij.
"Er zijn in het verleden ernstige dingen geweest, zoals de pestepidemie in de Middeleeuwen en wereldoorlogen in de twintigste eeuw - maar wat we nu voor onze kiezen krijgen is onze hele leefwijze veranderen en op een heel andere manier met de natuur omgaan. Anders hebben onze kleinkinderen geen mooie toekomst. En dan mag ik bijna 91 zijn, maar dat kan me zeer verontrusten. Als wetenschapper, politicus en schrijver blijf ik dat wel zeggen."

Stormen, bosbranden en een stijgende zeespiegel

Terlouw ziet in het nieuws van alledag dat de heftigheid van natuurincidenten toeneemt. "Overal zijn grotere stormen en bosbranden. Pakistan is verdronken onder enorme watersnood. De oogst in Italië mislukt. De zeespiegel stijgt", somt hij op. "Je ziet overal dat de mensheid zich moet wapenen tegen wat er gebeurt. Liefst door te voorkomen, en anders door de gevolgen te bestrijden."
In zijn nieuwe boek geeft Terlouw politiek leiders een duidelijke opdracht. Hoofdpersoon Wijnand de Reuver geniet van een welvarend leven, tot hij zich realiseert wat zijn manier van leven de wereld kost. Dat doet hem in een klimaatdepressie belanden.

'Wat kan ik doen?'

Terlouw maakt geregeld mee dat mensen hem op de man af vragen wat ze kunnen doen om de klimaatproblemen te lijf te gaan. "Dan zeg ik: niet zo erg veel. Je kunt stoppen met vlees eten en stoppen voor 20 euro naar Barcelona te vliegen, maar verder niet zo veel. Je kunt wel de politiek steunen om de nodige maatregelen te nemen. Je kunt ook lid worden van een politieke partij en nog directer bijdragen. Hoofdpersoon Wijnand is daar een voorbeeld van. Hij wordt wanhopig, want alles moet wijken voor zijn genot en dat wil hij eigenlijk niet."
De laatste maanden zag de schrijver hoe activisten op verschillende manieren aandacht vroegen voor de mondiale klimaatproblemen. Zaterdag fietste een groep mensen over de landingsbaan op Schiphol en eerder ging iemand in de tv-uitzending van talkshow Beau vastgelijmd op tafel zitten. En dan waren er nog de twee Belgen die zich in het Mauritshuis in Den Haag vastlijmden aan Het meisje met de parel.
"Ik heb daar best veel waardering voor, hoor", zegt Terlouw. "Mits ze geen ernstige schade toebrengen en alles goed herstelbaar is. Je vraagt op een welsprekende manier aandacht voor iets en zegt jij wilt dit schilderij beschermen, ik wil de aarde beschermen. Ik waardeer dat wel."