Noord-Veluwe

Hond Mave vermist na vuurwerk: 'Pure dierenmishandeling'

Hond Mave is weer terug bij haar baasje.
Hond Mave is weer terug bij haar baasje. © Suzanne Duijf
HARDERWIJK - Het duurt nog even tot de jaarwisseling, maar er zijn honden en baasjes die nu al last hebben van vuurwerkoverlast. Zo ook de Harderwijkse Suzanne Duijf en haar viervoeter Mave. De bordercollie werd ruim twee weken geleden opgeschrikt door vuurwerk en is sindsdien vermist.
“Het is afschuwelijk dat Mave weg is. Het is een beestje waar ik mee verbonden ben en door stom vuurwerk afschieten ben ik haar kwijt. Ik slaap slecht en kan me steeds moeilijker concentreren. De angst bekruipt me soms, dan denk ik: als ze maar geen ongeluk veroorzaakt of het zelf niet overleeft”, vertelt Suzanne met tranen in haar ogen.
Ze heeft geen goed woord over voor mensen die nu al vuurwerk afsteken. “Het is dier- en mensonwaardig. Het is pure dierenmishandeling, ze worden getraumatiseerd. Die mensen moeten daar echt mee ophouden.”

Harde knallen

De 4-jarige Mave is vermist sinds zaterdag 22 oktober. Suzanne maakte ’s avonds met haar twee honden Mave en Tula een ontspannen wandeling op de Groevenbeekse Heide in Ermelo. Toen het trio bijna weer bij de auto was, klonk er plots een harde knal.
“Ik hoorde Mave wegrennen. Ik draai me om en zie haar een beweging maken dat ze terug wil komen. Op dat moment kwam er een tweede harde knal en rent ze heel hard weg. Ik schrok me een hoedje, maar ben meteen achter haar aangegaan. Ik dacht dat ze wel aan de rand van de hei zou staan, maar dat was niet zo”, blikt Suzanne terug.

Intensieve zoektocht

De afgelopen weken heeft de hondenliefhebster dag en nacht gezocht naar haar geliefde Mave. Ze krijgt daarbij hulp van meerdere hondenzoekteams. Honderden flyers zijn inmiddels door haarzelf en anderen verspreid. Ook zijn er voerbakken geplaatst. Mave is inmiddels al meerdere keren gesignaleerd, waaronder in Nijkerk, Garderen en Putten. Een paar dagen geleden is ze zelfs twee keer op slechts 800 meter van huis gezien.
Bekijk hier het verhaal van Suzanne:
Hond Mave vermist na harde vuurwerkknallen
“Ik ben constant bezig met waar is ze gespot. Is het eenzelfde plek als eerder? Waar gaat het beestje naartoe? Hoe is haar conditie? Ik ben heel dankbaar voor de hulp die ik van anderen krijg bij de zoektocht. Dat houdt me echt op de been.”
Suzanne benadrukt dat het belangrijk is dat als mensen Mave zien, ze haar niet zelf benaderen. “Maak foto’s en bel me meteen, maar ga niet zelf op haar af. Ze zit in een stressmodus, als anderen haar benaderen gaat ze ervandoor.”

Hoopvol

Ondanks de grote zorgen om Mave, heeft Suzanne goede hoop dat ze haar viervoeter gaat terugvinden. “Mijn gevoel zegt dat ik haar ga terugvinden. Een bordercollie heeft een soort innerlijk weten van waar ze heen moeten. Als ik denk aan de verbinding die ik met Mave voel, denk ik: ja ze komt terug.”
Flyer voor vermiste Mave.
Flyer voor vermiste Mave. © Suzanne Duijf