Arnhem en omstreken

Rabbijn bezoekt hersteld graf onderduikvader

Rabbijn bezoekt hersteld graf onderduikvader
Rabbijn bezoekt hersteld graf onderduikvader
VELP - Een van Nederlands bekendste rabbijnen, Awraham Soetendorp, bezocht vandaag in Velp voor het eerst het graf van zijn moedige onderduikvader: Bertus van der Kemp uit Velp. Het echtpaar van der Kemp ontfermde zich tijdens de tweede wereldoorlog over baby Soetendorp. Maar tijdens zijn eerste levensjaren gaf zijn pleegvader zijn leven.
Veilig ondergebracht bij de familie Kemp in Velp overleefde de Amsterdamse Awraham Soetendorp er de oorlog. Maar in de ochtend van de bevrijdingsdag van Velp - 16 april 1945 - werd zijn pleegvader dodelijk getroffen. 'Ik was toen twee jaar en twee maanden toen hij mij beschermde en omkwam bij de inslag van de granaat, aldus de rabbijn die nog altijd de pijn van zijn pleegmoeder Ria van der Kemp voelt, zij ligt begraven in Huissen.
Door niet weg te duiken voor de granaat redde Bertus een tweede keer het leven van de ondergedoken kleuter Awraham destijds 'Bobby' Soetendorp genoemd. Als baby van 3 maanden was Soetendorp in een koffer met gaten van Amsterdam naar Velp gebracht en liefdevol opgenomen in het gezin van Bertus en Ria van der Kemp.

Graf in ere hersteld

Het was tot 2020 een lege plaats tussen de andere graven op de R.K. Begraafplaats aan de Bergweg in Velp. De steen was in de loop der tijd verloren gegaan. Desgevraagd vond beheerder Jan Erren (†) in het met kroontjespen beschreven grafregister dat daar de heer Bertus van der Kemp begraven lag.
De rabbijn zag vandaag voor het eerst het in ere herstelde graf van zijn pleegvader. Sinds 2020 heeft het lege graf een steen en een plaquette, mede dankzij ‘Bobby’ Soetendorp. De tekst op de steen is een citaat uit de Talmoed: ''Hij die één mensenleven redt, redt de gehele mensheid.''
Rabbijn bezoekt hersteld graf onderduikvader
Rabbijn bezoekt hersteld graf onderduikvader
Burgemeester van Velp, Carol van Eert is blij met het resultaat en de inzet van vrijwilligers van de begraafplaats: "Als je je verdiept in de Tweede Wereldoorlog dan weet je dat er rondom en in Velp veel is gebeurt. Er zijn heel veel mensen ook ondergedoken geweest, dus de bevolking was daar ook heel erg mee begaan. En dan zo'n verhaal van de huidige rabbijn die natuurlijk ook veel bekendheid geniet en de mensen die hem hier hebben opgevangen, dat is iets waar ik in ieder geval heel erg trots op ben.'' Het bestuur en de vrijwilligers hebben zich opgeworpen om het graf weer in ere te herstellen. ''Ik ben heel blij dat de rabbijn op deze wijze daar nog een keer een bezoek aan heeft kunnen brengen'', zo zegt hij.
Rabbijn bezoekt hersteld graf onderduikvader
Rabbijn bezoekt hersteld graf onderduikvader

Week van respect

Op de Rooms Katholieke begraafplaats in Velp is Bertus van der Kemp en het levensverhaal van Soetendorp vandaag een bron van inspiratie tijdens de week van respect. Op scholen in Nederand wordt hier op allerlei manieren bij stilgestaan. De rabbijn hoopt dat mensen begrijpen hoe belangrijk het is om de juiste beslissing te nemen van medemenselijkheid vandaag de dag. Bertus en Ria van der Kemp zijn wat hem betreft een voorbeeld voor het tonen van moed wanneer er geen tijd is om een beslissing te nemen.