Arnhem en omstreken

'Wethouder erkent dat discriminatieschandaal directie de kop kostte'

'Wethouder erkent dat discriminatieschandaal directie de kop kostte'
'Wethouder erkent dat discriminatieschandaal directie de kop kostte' © Omroep Gelderland
ARNHEM - Wethouder Maurits van de Geijn zou publiekelijk hebben erkend dat de affaire rondom het achtergehouden Arnhemse discriminatierapport 'een aantal directieleden de kop heeft gekost'. Hij zou dat hebben gezegd na vragen uit het publiek over deze uiterst gevoelige kwestie bij een vertoning van een film over de toeslagenaffaire in het Focus Filmtheater. Dat is opvallend omdat het college hier tot nu toe de lippen stijf over op elkaar hield.
In het vorige college waren wethouders Jan van Dellen en Martien Louwers verantwoordelijk voor het dossier. En hoewel de hele affaire misschien wel een van de meest pijnlijke uit de recente geschiedenis van de Arnhemse politiek is, weigerden zij structureel om het gesprek erover met de pers aan te gaan.
De Arnhemse discriminatieaffaire draait om een onderzoek van de Universiteit van Tilburg dat discriminatie binnen het personeelsbeleid van de gemeente aantoont. Dat rapport werd jarenlang bewust onder de tafel gehouden. Ook nadat ChristenUnie-raadslid Nathalie Nede er herhaaldelijk vragen over stelde, duurde het nog lang voor het openbaar werd gemaakt.
De directie bestond uit twee personen: de concerndirecteur (directeur van de gehele gemeentelijke organisatie) en gemeentesecretaris. Beiden meldden zich vlak nadat de affaire tot uitbarsting kwam ziek en verlieten korte tijd later de gemeente. De beweringen dat 'hun koppen moesten rollen' vanwege de discriminatieaffaire bereikten Omroep Gelderland al eerder. Op het artikel dat daarover werd geschreven op basis van meerdere bronnen, wilden de wethouders destijds wederom niet reageren.
Van de Geijn zou nu dus wel hebben gezegd dat het in deze zaak niet goed is gegaan en dat dit de directieleden de kop heeft gekost. Raadsleden Gerrie Elfrink (SP) en Nathalie Nede (ChristenUnie) stellen hem hier dan ook vragen over. Elfrink was zelf aanwezig bij de voorstelling waar de wethouder zijn uitspraken zou hebben gedaan, net als zestig tot tachtig andere mensen in de zaal onder wie raadsleden en oud-raadsleden die het volgens hem allemaal hebben gehoord. Nede was er niet, maar hoorde hetzelfde verhaal van andere aanwezigen.
Dit draagt niet bij aan het gevoel van veiligheid binnen de ambtelijke organisatie
Nathalie Nede, fractievoorzitter ChristenUnie Arnhem
De uitspraken van Van de Geijn bevestigen volgens Nede het vermoeden van wat er heeft gespeeld rondom de voormalig directieleden. Toch is het wel bijzonder omdat het college er eerder nooit iets over kwijt wilde, ziet Nede.
Het optreden van de wethouder draagt in de ogen van Nede niet bij aan het gevoel van veiligheid binnen de ambtelijke organisatie. Ook constateert Nede dat er eerder dus onjuiste of onvolledige informatie aan de raad is gegeven. "En dat is in dit hele schandaal het probleem." In een eerdere brief aan de gemeenteraad zou namelijk op geen enkele wijze de link zijn gelegd 'tussen het discriminatieschandaal en het vertrek van de gemeentesecretaris'.

'Onterecht en onnodig beschadigend'

De raadsleden willen onder meer weten of Van de Geijn met zijn uitspraken de waarheid heeft gesproken. Zo niet, dan zou dit volgens hen 'onterecht en onnodig beschadigend' zijn voor de voormalig directieleden.
De wethouder wil op dit moment niet ingaan op vragen van Omroep Gelderland. Naar aanleiding van de gestelde vragen wil hij eerst de gemeenteraad informeren.

Zie ook: