Rivierengebied

Streep door intocht Sinterklaas na conflict over zwarte pieten

De oorspronkelijke Zwarte Piet.
De oorspronkelijke Zwarte Piet. © ANP, ter illustratie
DRUTEN - De sinterklaasintocht van Druten gaat dit jaar niet door. De mensen die het altijd organiseerden zijn ermee gestopt, omdat ze vast willen houden aan zwarte pieten.
In februari bracht deze organiserende partij al naar buiten dat ze er een punt achter zouden zetten. Een opvolger is er (nog) niet gevonden en dus gaat de intocht niet door.
Volgens Elly de Jong van het comité wordt dit jaar, op 26 en 27 november, in de binnenstad van Druten nog wel iets georganiseerd. "Dat wordt een pietenspektakel. Ja, met zwarte pieten. Ook gaan we dit jaar tientallen huisbezoekjes doen. Maar geen intocht meer en we gaan ook niet langs op de scholen in Druten." Daar wordt met roetveegpieten gewerkt, wat de oude organisatie niet ziet zitten.

'Het zal pijn doen, zondag'

De Jong stelt dat de intocht jaarlijks door zo'n 1500 mensen werd bezocht. "Het is vreemd dat er dit jaar klaarblijkelijk niets te doen is. We hadden gehoopt dat er inmiddels iemand anders zou zijn opgestaan. Maar helaas. We hebben dit 18 jaar georganiseerd. We wilden doorgaan, maar dan wel met zwarte pieten. Die discussie kun je als eenling helaas niet winnen. Het zal best pijn doen, komende zondag, als er niets is."
Fractievoorzitter Kees Arts van Kernachtig Druten, de grootste partij van de gemeente, kwam er recent achter dat de intocht niet doorgaat. "Ik heb een dochter van 2 jaar en wilde met haar naar de intocht. Maar er is er dus geen." De partij stelde donderdag vragen aan het college over de gang van zaken en de toekomst van het evenement. Hoe zat het nou?
Burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld had na haar aantreden een gesprek met het comité, legde ze tijdens de raadsvergadering uit. Ze kreeg meteen te horen dat de intocht met zwarte pieten moest en als dat niet kon, dan gooide het comité het bijltje erbij neer.
Vervolgens bleef het lang stil. De burgemeester: "Normaal krijg ik een week of zes van tevoren wel bericht, maar dit jaar niet. Er was helemaal geen vergunning aangevraagd." Ze hield de gemeenteraad voor dat die mag beslissen zich nadrukkelijk met het sinterklaasfeest te bemoeien. "Maar wil je dit?"

Zorgen in Puiflijk

Wordt ongetwijfeld vervolgd. Maar het niet doorgaan van de intocht in Druten zorgt nu voor kopzorgen in het nabijgelegen Puiflijk. Daar verwacht de organisatie van de intocht grote drukte, komende zondag. "We maken ons een beetje zorgen over de opkomst. Normaal komen er 180 kinderen uit het dorp, hoe is dat nu? Komt heel Druten naar ons toe?", vraagt Mariëlle Van Oijen van het sinterklaascomité zich af.
“Ik denk dat er maximaal 400 kinderen passen in het dorpshuis, maar dan zonder de ouders en dat is voor de allerkleinste kinderen niet verantwoord”, zegt Van Oijen. “Als het er echt te veel worden, moeten we overstappen op één ouder per kind in het dorpshuis. Dat gaan we dan delen via social media. We gaan zeker geen kind weigeren. Desnoods moeten andere ouders maar wachten in het café.”
In Puiflijk hebben ze 400 zakjes pepernoten gemaakt, maar dat is niet genoeg. “We hebben nog wel een paar kilo extra nodig.”
Op de vraag of ze begrip heeft voor het comité in Druten dat vasthoudt aan Zwarte Piet, antwoordt Van Oijen: “Die discussie is wel een beetje klaar nu. Wij zijn zelf ook opgegroeid met zwarte pieten. Maar als de scholen en het Sinterklaasjournaal met roetveegpieten komen, kun je niet achterblijven. Wij hebben ook roetveegpieten en dat is best wel lastig, want de pieten die uit het dorp komen kun je niet meer vragen. Dan moet je in andere dorpen en plaatsen buurten.”
In Culemborg is overigens ook een meningsverschil om de kleur van de pieten. Het Sinterklaascomité in die stad heeft daarom besloten alle sinterklaasactiviteiten te schrappen.