Stedendriehoek

Thomas maakt cassettebandjes (en ze worden steeds populairder)

Thomas Baur in zijn bandjesfabriek.
Thomas Baur in zijn bandjesfabriek. © Omroep Gelderland
LOCHEM - Taylor Swift, Harry Styles en binnenkort de Spice Girls en Neil Young; het zijn niet de minste namen uit de popmuziek die momenteel hun werk ook uitbrengen op - jawel - muziekcassettes. De langspeelplaat maakte al jaren geleden een succesvolle comeback, maar wie zit er te wachten op de terugkeer van de C60- of C90-bandjes?
Blijkbaar genoeg consumenten, want de cassette - met de hoogtijdagen in de jaren tachtig van de vorige eeuw - is een serieuze nichemarkt aan het worden. Van Midnights, het nieuwe album van Taylor Swift, zijn er bijvoorbeeld in Engeland al een paar duizend verkocht.
"Alleen al het feit dat zij muziek uitbrengt op cassette, is toch geweldig?", zegt Thomas Baur tegen de NOS. Hij is eigenaar van de enige muziekcassettefabriek in Nederland. "Dat betekent een enorme erkenning."
Toen Baur in 2017 De Bandjesfabriek in Lochem overnam en die zo op het nippertje redde van de ondergang, werd hij door menigeen meewarig aangekeken: "Je ziet dat de meeste mensen het nut van de cassette niet meer inzien. Maar kijk eens naar al die mensen die vinylplaten draaien of in oldtimers rijden. Die doen dat vaak niet voor het comfort of de optimale kwaliteit, maar om de beleving. Daar gaat het om."

'Terug naar de jaren tachtig'

Louk Boudesteijn, fervent cassetteluisteraar in de auto en zelf muzikant, weet wel waarom de muziekcassette terug is. "In de muziek en in de mode zie je natuurlijk een totale revival van de jaren tachtig en negentig. Kijk maar op straat, om je heen. Al die geluiden in de muziek, de kleding. De cassette hoort daar natuurlijk ook bij. Ik begin er stevig over na te denken om zelf ook eens een cassette te maken. Echt. Als je nu een vinylplaat wilt uitbrengen, is er een wachttijd van een jaar. Dat is ook een argument, hè? Het is gewoon leuk, niks meer en niks minder."
Excelsior Recordings geeft muziek uit van artiesten als Danny Vera, The Kik, Tim Knol en Spinvis. "Wij kijken welke releases leuk zijn om ook in kleine oplage uit te brengen op cassette, om die oude muziekdrager ook weer onder de aandacht te brengen", zegt Jim Remers namens Excelsior. "De oplages zijn altijd klein hoor, veertig of vijftig stuks. Spinvis hebben we ooit gedaan met duizend exemplaren."

'Leuk hebbedingetje'

Remers denkt dat het altijd een nichemarkt zal blijven. "Het is gewoon een leuk hebbedingetje, om vooral beginnende artiesten te promoten. Zelf zit ik ook in een band en toevallig komt vrijdag onze nieuwe plaat uit. Ook op cassette. Heb je gewoon wat extra's te verkopen na je optredens."
In Lochem worden dit jaar ongeveer 35.000 muziekcassettes geproduceerd. Recent kwam er muziek uit Lochem van Danny Vera, Blaudzun en Jett Rebel. Oud werk van André Hazes en Normaal zit er aan te komen.