Noord-Veluwe

Stratenmakers zagen kippenschuur in brand vliegen: 'Het was echt een gekkenhuis'

Van de kippenschuur is na de brand bijna niets meer over.
Van de kippenschuur is na de brand bijna niets meer over. © Omroep Gelderland
PUTTEN - In een kippenschuur aan de Leembruggerweg in Putten heeft donderdagochtend brand gewoed. Daarbij zijn tienduizenden kippen omgekomen. Stratenmakers zagen het gebeuren. "De vlammen vlogen al heel snel het dak uit."
In een eerdere versie van dit artikel stond, op basis van informatie van de Veiligheidsregio, dat bij de brand drieduizend kippen waren omgekomen. De Veiligheidsregio heeft dit gecorrigeerd naar dertigduizend kippen.
De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland kwam met meerdere eenheden ter plaatse om de vlammen te bestrijden. Bij aankomst stond de schuur al in lichterlaaie, waardoor de brandweer opschaalde naar het niveau grote brand. Rond 9.10 uur liet de brandweer weten het vuur onder controle te hebben. Het nablussen nam nog de nodige tijd in beslag.
Drie stratenmakers die even verderop met de weg bezig zijn, vertellen dat de brand rond 08.30 uur ontstond. "We zagen eerst heel veel zwarte rook. Binnen een paar minuten was het een vuurzee", zegt één van hen. "Ik denk dat de brand niet te stoppen was. De vlammen vlogen al heel snel het dak uit." Volgens hem heeft de boer geluk gehad met de stand van de wind. "Als het de andere kant op gewaaid was, had de andere schuur en de boerderij misschien ook vlam gevat. Het was echt een gekkenhuis."

Stank

In de wijde omgeving stinkt het, als gevolg van de brand. De veiligheidsregio raadde omwonenden aan ramen en deuren gesloten te houden, als ze last hebben van de lucht. "Ik rook het eerder dan ik het zag. Het stonk enorm", zegt een fietser die langs komt. "Het is heel heftig voor de boer. Ik schrik enorm van het aanblik, want het is een enorme ravage."
De brand woedde in een schuur van 80 bij 25 meter. De brandweer kon het aanwezige pluimvee, naar schatting dertigduizend dieren, niet meer redden. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De rook die bij de brand vrijkomt, was tot in de wijde omtrek te zien.
De brand gezien van grote afstand.
De brand gezien van grote afstand. © Damian Ruitenga / NewsUnited
Bekijk hier beelden van de brand:
Grote brand in Puttense kippenschuur, 30.000 kippen omgekomen