Arnhem en omstreken

Hertenkamp in Sonsbeekpark toch gered: 'Dwaze plan van tafel'

Een klein protest op de publieke tribune voor behoud van het hertenkamp tijdens de raadsvergadering.
Een klein protest op de publieke tribune voor behoud van het hertenkamp tijdens de raadsvergadering. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het historische hertenkamp in het Arnhemse Sonsbeekpark is dan toch gered. De gemeenteraad besloot woensdagavond in ruime meerderheid dat het 'symbool voor de stad' behouden moet blijven. Daarmee wordt onder meer gehoor gegeven aan de roep vanuit de stad. Een petitie die daartoe opriep, werd inmiddels al bijna 7500 keer getekend.
Toch was het nog even spannend, omdat wethouder Marco van der Wel in dit stadium geen streep door de plannen wilde zetten om het hertenkamp te vervangen voor een ligweide. Hij wilde daar pas later over besluiten. Tegelijktijdig met de rest van de plannen voor Park Sonsbeek en haar omgeving.
De enige partijen die hem volgden in die redenering waren GroenLinks en zijn eigen Partij voor de Dieren. Wat het toch wel opvallende beeld gaf dat juist deze als groen en diervriendelijk bekendstaande partijen tegen het voorstel stemde om het hertenkamp op voorhand veilig te stellen. Ook D66 stemde tegen. "Wij kijken naar de toekomst en niet naar het verleden, en op dit moment is het voor ons een vraagteken of het hertenkamp ook de komende 100 jaar duurzaam en verantwoord behouden kan blijven", betoogde fractievoorzitter Mattijs Loor.

'Krioelt van herinneringen'

Maar de rest van de raad stemde voor, wat het voorstel van SP, PvdA, DENK en Arnhem Centraal aan een ruime meerderheid hielp. "Het hertenkamp heeft een bijzondere plek bij elke Arnhemmer", weet Yildirim Usta (DENK). "Generaties lang hebben gezinnen die plek bezocht. Het krioelt er van de herinneringen. De Arnhemmer heeft er een emotionele band mee."
SP'er Gerrie Elfrink is 'heel blij voor de Arnhemmers dat dit dwaze en on-Arnhemse plan nu van tafel is'. Elfrink stelt dat de petitie zijn werk heeft gedaan, maar blijft het onbegrijpelijk vinden dat het college dit niet zelf uit de lucht heeft gehaald. "Hopelijk gaan ze zich beter in onze stad en inwoners verdiepen."
"Veel Arnhemmers hebben hert veur het hertenkamp", vat Marjan van Munster (PvdA) het verhaal in plat Arnhems samen.

Zie ook: