Achterhoek

We willen piesen en poepen in de trein, maar de provincie ligt dwars

Greetje van Amstel op het station in Arnhem.
Greetje van Amstel op het station in Arnhem. © Greetje van Amstel
DOESBURG - Gelderse stoptreinen blijven nog jaren zonder toilet rijden. De Maag Lever Darm Stichting en activiste Greetje van Amstel uit Doesburg van Treinen Met Toiletten beschuldigen de provincie Gelderland ervan een landelijk akkoord te dwarsbomen.
Staatssecretaris Vivianne Heijnen zette maandag haar handtekening onder een bestuursakkoord dat openbaar vervoer voor iedereen toegankelijk moet maken. Ze maakt daar 10 miljoen euro voor vrij.
Andere provinciebestuurders en vervoerders zetten hun krabbel ook onder het akkoord. De provincie Gelderland moest passen, 'omdat zij de inbouw in bestaande treinen niet denkt te kunnen realiseren', zo staat in het bestuursakkoord.
De club van Van Amstel besloot er een tweet aan te wagen aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hoezo niet meedoen? Het antwoord luidde: “In het bestuursakkoord toegankelijkheid ov zijn afspraken gemaakt over toiletten in treinen. Met de provincie Gelderland bekijkt @vivianneheijnen nog of en hoe er voor Gelderland een versnelling mogelijk is."

'We gaan graag praten met de staatssecretaris'

"We gaan graag met de staatssecretaris om tafel", zegt woordvoerder Petra Borsboom van de provincie Gelderland. Een winstwaarschuwing geeft ze ook. "Het is niet eens denken dat we het niet kunnen realiseren, we weten het zeker."
Het inbouwen van de wc's in de treinen is voor de provincie financieel en praktisch onhaalbaar. Zo is een leverancier van treinen failliet. Borsboom: "Een nieuwe leverancier waagt zich er niet aan. Treinen ombouwen kost ruim 10 miljoen euro. We hebben op alle stations toiletten. De meeste reizigers in de treinen zijn ongeveer 15 minuten onderweg. Gelderland heeft het drukste spoorwegennet van Nederland. Op de trajecten rijden heel veel treinen. Niet alles is met geld op te lossen. We hebben werkplaatsen nodig, materieel en de mensen om de wc's in te bouwen en te exploiteren."

Anderhalf jaar gepraat en gepraat

De activiste van Treinen Met Toiletten kan er met haar verstand niet bij. “We hebben anderhalf jaar gepraat en gepraat. De provincie ontloopt haar verantwoordelijkheid om de mensen in Gelderland toegankelijk vervoer te bieden. Nu kunnen wij als enige provincie in het land niet met de trein reizen.”
De Doesburgse voert al jaren actie voor wc's in treinen. Ze haalde in 2017 het landelijke nieuws door in een trein tussen Arnhem en Winterswijk op een emmer te gaan zitten en te plassen. “Onbegrijpelijk”, noemt Van Amstel de opstelling van de provincie.
Met wij doelt de actievoerster op hen met spijsverteringsziekten en -klachten. Uit eerder onderzoek komt naar voren dat een op de vier Nederlanders problemen met de spijsvertering heeft. “Dan moet je op heel onverwachte momenten naar het toilet. Als er geen toilet is in de trein, dan durf je daarmee niet te reizen.“