Stedendriehoek

'Oranjerotonde' in recordtempo hersteld na brand

De initiatiefnemers van de Oranjerotonde.
De initiatiefnemers van de Oranjerotonde.
APELDOORN - Begin deze week moest de brandweer uitrukken om oranje versiersels op de beruchte 'Oranjerotonde' in Apeldoorn te blussen. Inmiddels is alles weer in ere hersteld. "Al steken ze hem twintig keer in brand, we blijven gewoon doorgaan."
Het is al sinds 1988 een echte traditie, zegt versierder Joey Pannenkoek enthousiast. Ieder EK en WK klimmen de Apeldoorners in de lantaarnpalen van de rotonde om die vol te hangen met oranje vlaggetjes.

Ineens kritiek

"Dit jaar is er ineens kritiek", zegt Joey. "Waarschijnlijk vanwege de mensenrechtenschendingen in Qatar. Maar als we om die reden geen feestje mogen vieren..."
"Als we altijd met z'n allen de andere kant op blijven kijken, gebeurt er hier nooit wat. Dit brengt tenminste een beetje leven in de brouwerij", gaat hij verder. "Deze rotonde is echt uniek, ik heb nog nergens in de omgeving zo'n grote oranje rotonde gezien."

Alleen maar positieve reacties.

Volgens Joey hoort hij juist alleen maar positieve reacties. "En ook de gemeente denkt heel erg met ons mee. Als we ons maar aan de regels houden, is er hier heel veel mogelijk."
Bekijk hoe de Oranjerotonde opnieuw wordt versierd:
'Oranjerotonde' hersteld na brand
Na overwinningen van Oranje verzamelden zich de afgelopen jaren honderden feestvierders op de rotonde. Een paar keer liep dat volledig uit de hand, met aanhoudingen en gebiedsverboden tot gevolg.