Rijk van Nijmegen

Voormalig oncoloog las berichten niet en doseerde chemo verkeerd

Letselschadeadvocaat Bram Jansen staat elf nabestaanden en één patiënt bij.
Letselschadeadvocaat Bram Jansen staat elf nabestaanden en één patiënt bij. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Verkeerde hoeveelheden chemo en behandelingen op basis van verouderde gegevens, omdat de actuele gegevens ongezien in haar computer stonden: een voormalig oncoloog van het Nijmeegse Radboudumc heeft het wel heel bont gemaakt, zo blijkt uit medisch onderzoek.
Nabestaanden van haar patiënten vinden het onbegrijpelijk dat de vrouw haar fouten nooit heeft toegegeven. Door een zaak bij het medisch tuchtcollege willen ze voorkomen dat de arts ooit nog ergens als oncoloog aan het werk gaat.
Elf nabestaanden en één patiënt spanden de zaak tegen de oncoloog aan. Volgens hun advocaat Bram Jansen is een tuchtzaak van deze omvang nog nooit voorgekomen in Nederland. Aan de tuchtzaak gaat een lange geschiedenis vooraf.

Onjuiste hoeveelheden chemo

Het is eind 2018, wanneer bij het Radboudumc de eerste alarmbellen afgaan over de oncoloog. Die is er dan al zeven jaar werkzaam. Daarom gaat de arts op last van het ziekenhuis een verbetertraject in. Maar zonder resultaat, in augustus 2019 wordt ze op non-actief gezet. Daarna probeert het Radboud de vrouw te ontslaan, maar de kantonrechter vindt dat het ziekenhuis het onderzoek naar haar disfunctioneren onvoldoende heeft afgerond.
In hoger beroep worden 290 medische zaken van de oncoloog doorgespit, waarvan er bij ruim veertig sprake blijkt van ernstige fouten. Volgens letselschadeadvocaat Jansen variëren die fouten van verkeerde hoeveelheden chemo en verkeerd beleid tot het beoordelen van de verkeerde scans. Jansen: “Dan zat ze bijvoorbeeld met de scan uit september voor zich, terwijl er ook al beeldmateriaal uit december was.”

Tienduizend ongelezen berichten

Uit onderzoek blijkt dat de oncoloog tienduizend inkomende berichten niet gelezen had. Daar stonden uitslagen in die ze niet had gezien, zoals recente scans of laboratoriumuitslagen. Daardoor zijn sommige patiënten onnodig vroegtijdig overleden. Jansen: “En in enkele gevallen is het ook zo geweest dat er nog een kans op genezing was die deze patiënten is onthouden.”
Toch vond ook het gerechtshof in september 2020 dat het Radboudumc de oncoloog niet mocht ontslaan. Ze werkte er al zeven jaar toen het ziekenhuis begin 2019 ‘in de hoogste versnelling ging om bewijzen tegen haar te verzamelen’, zo vond het Hof. Bovendien lag ze in een vechtscheiding en zat ze al tijden op het randje van een burn-out. Dat ze geen kans kreeg op verbetering, rekende het Hof het Radboudumc zwaar aan.

'Nooit meer aan het werk'

Uiteindelijk is de oncoloog met een flinke ontslagvergoeding weggegaan bij het ziekenhuis. Elf nabestaanden en één patiënt zijn alsnog een zaak begonnen bij het medisch tuchtcollege. “Allereerst vinden ze het onverdraaglijk dat deze arts voortdurend heeft gezegd: mij valt niets te verwijten", zegt Jansen. “Ten tweede willen ze voorkomen dat wat er is gebeurd nog een keer kan gebeuren, dus voorkomen dat ze elders aan het werk kan gaan.”
Voormalig oncoloog las berichten niet en doseerde chemo verkeerd
Voormalig oncoloog las berichten niet en doseerde chemo verkeerd © Omroep Gelderland
Het Radboudumc wil op dit moment niet reageren. De advocaat van de oncoloog heeft niet gereageerd op verzoeken van Omroep Gelderland om te reageren.