Rijk van Nijmegen

Jeroens vader overleed vroegtijdig door medische blunders, oncoloog voor tuchtrechter

Jeroen Geertsen (rechts) en zijn vader.
Jeroen Geertsen (rechts) en zijn vader. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Jeroen Geertsen uit Nijmegen is één van de nabestaanden die een voormalig oncoloog van het Nijmeegse Radboudumc voor de tuchtrechter dagen. Zijn vader Ton overleed in augustus 2018. Na onderzoek is gebleken dat er veel fouten zijn gemaakt door de oncoloog. Jeroen vindt dat zijn vader de kans is ontnomen om zijn bruiloft mee te maken en om opa te worden. Met de tuchtzaak willen hij en de anderen voorkomen dat de arts ooit nog ergens aan de slag gaat.
In de zomer van 2018 krijgt Jeroens vader slokdarmkanker. Hij neemt de boodschap dapper op. “Met zijn topconditie zou hij die strijd aangaan", blikt Jeroen terug. Volgens de oncoloog van het Radboudumc is er geen haast met de chemotherapie en kan Ton als fervent wandelaar eerst nog de Nijmeegse Vierdaagse lopen.

'Hij ging met het uur achteruit'

Maar na het wandelevenement gaat het snel bergafwaarts. “Hij ging met het uur achteruit”, vertelt Jeroen. Volgens de oncoloog is Tons extreme moeheid te wijten aan pijnmedicatie. Een second opinion, die Jeroen graag wil, vindt zij niet nodig.
Omdat Jeroen trouwplannen heeft, had hij de oncoloog gevraagd of de bruiloft vervroegd moest worden zodat zijn vader die nog in goede gezondheid kon meemaken. Dat was volgens haar niet nodig. Maar de ziekte verloopt zo snel dat Jeroens vader alleen nog maar mee kan om de trouwringen uit te zoeken.
Jeroens vader kon volgens de oncoloog eerst nog de Vierdaagse lopen
Jeroens vader kon volgens de oncoloog eerst nog de Vierdaagse lopen © Omroep Gelderland
Twee maanden nadat bij hem slokdarmkanker was geconstateerd, overlijdt Ton, terwijl de oncoloog hem nog een levensverwachting van twee jaar had gegeven.
Op de dag van de uitvaart zijn de trouwringen klaar. Jeroen heeft ze op de kist van zijn vader gelegd.

'Mijn vader zijn kansen ontnomen'

De Nijmegenaar is inmiddels vader van Lovina van bijna drie. “Er heeft ook nog een kans bestaan dat hij had meegemaakt dat hij opa was geworden. Dat zijn dingen die je zijn ontnomen”, benadrukt hij. Want in plaats van twee jaar heeft de vader van Jeroen nog maar twee maanden geleefd.
Dat verschil is voor Jeroen onbegrijpelijk. Hij heeft eerder zijn moeder verloren aan kanker en weet hoe de ziekte uiteindelijk kan verlopen. Maar het ziekteproces van zijn vader laat hem niet meer los.
Totdat het Radboudumc twee jaar later opbelt en vertelt dat er ernstige fouten zijn gemaakt door de oncoloog. Uit onderzoek blijkt dat zij direct had moeten starten met de chemobehandeling en dat zij belangrijke bloedwaardes over het hoofd heeft gezien waardoor Jeroens vader vroegtijdig is overleden.

Radboudumc wilde oncoloog ontslaan

Ook bij andere patiënten is er veel misgegaan zo blijkt achteraf. Om die reden wilde het Nijmeegse ziekenhuis de oncoloog eind 2019 ontslaan. De arts gaf toen als verweer aan dat zij in een vechtscheiding lag en een tijd op het randje van een burn-out heeft verkeerd.
Voor Jeroen is dat geen excuus: “Bij Iemand met zo’n hoge opleiding en zo veel verantwoordelijkheid verwacht ik dat dat binnen een team wordt uitgespeeld en dat je een stapje terug doet."
Kijk naar onderstaande reportage waarin Jeroen vertelt over het vroegtijdig overlijden van zijn vader:
Oncoloog van Radboudumc voor tuchtrechter door medische blunders
De Nijmegenaar verwijt het ziekenhuis ook dat dit heeft kunnen gebeuren, vooral omdat de arts een tijd heeft gewerkt zonder de benodigde BIG-registratie voor medische professionals. Het Radboudumc wil op dit moment niet reageren. De oncoloog is met een flinke ontslagvergoeding vertrokken en ook haar advocaat geeft geen gehoor bij Omroep Gelderland.

Anderen behoeden voor oncoloog

Jeroen vindt het belangrijk dat hij en de andere gedupeerden de zaak voor het medisch tuchtcollege brengen. “Om te behoeden dat deze arts nog verder kan werken en dat er andere mensen een jaar later in dezelfde stoel als ik zitten met hetzelfde verhaal.”
Het stoort hen ook dat de oncoloog geen blijk van spijt heeft gegeven. Jeroen: “Haar letterlijke woorden zijn: ik heb altijd mijn stinkende best gedaan. Dan vraag ik me af hoe capabel je bent om überhaupt nog een functie als oncoloog uit te oefenen.”
Het stoort hem ook dat de arts nooit iets van zich heeft laten horen. “Pas toen duidelijk werd dat er een tuchtprocedure werd aangespannen, wilde ze ineens met de benadeelden praten.” Maar toen was het wat Jeroen betreft te laat.