Stedendriehoek

Bos moet gekapt voor logistiek centrum: 'Realiseren ze zich wel wat ze doen?'

EERBEEK - In papierdorp Eerbeek leven industrie en inwoners al eeuwenlang dicht op elkaar. Maar de balans is volgens een groep inwoners nu compleet zoek. De druppel: een plan om een bos te kappen voor de bouw van een Logistiek Centrum Eerbeek (LCE). "Dit is één van de weinige groene plekjes waar je nog rustig kan wandelen."
De provincie bereidt momenteel een vergunning voor, die de bouw van de logistieke hub achter bedrijventerrein Kollergang mogelijk moet maken. Donderdagavond kunnen lokale partijen in Brummen hun wensen en bedenkingen aan de provincie doorgeven.

Gelders Natuurnetwerk

Formeel kan de gemeenteraad het plan niet tegenhouden. Daar lijkt ook geen animo voor, want maar één partij, GroenLinks, is negatief over het voorstel. Dat er zo weinig protest is, verbaast een groep inwoners van Eerbeek, die vorige week op het gemeentehuis grote zorgen uitte over het voorstel.
Eén van hen is Riet Schut. Met haar hond wandelt ze vaak door de Markvoortbossen. "Dit is een plek waar heel veel mensen graag komen, waar je even los bent van het lawaai en de herrie. Als hier straks een groot pand staat, is die rust helemaal weg."
Het voorstel is om ruim zes voetbalvelden met bomen te kappen, waarvan zeker 4,5 voetbalveld aangemerkt is als Gelders Natuurnetwerk (GNN). "Eeuwig zonde. Het lijkt wel alsof ze zich niet realiseren wat ze aan het doen zijn, dat wordt een immens gebouw!" Het LCE mag volgens de plannen straks 13 meter hoog worden.

'Het grotere plaatje'

Volgens het college van Brummen gaat niet het hele bos weg en wordt de natuur elders ruim gecompenseerd. Wethouder Annika van Klinken wijst bovendien op het 'grotere plaatje'. "De papierindustrie en de leefbaarheid van inwoners, daar moeten we een balans in vinden, en we denken dat onder andere dit LCE daarbij gaat helpen."
De papier‐ en kartonindustrie in de regio Eerbeek is het hart van de papierindustrie in Nederland en van 'groot economisch belang voor Gelderland', aldus de provincie. De drie grote fabrieken in het dorp willen de komende jaren gaan uitbreiden, daarvoor is ook ruimte binnen de bestaande vergunningen.
Uitbreiding betekent een flinke toename aan vrachtverkeer, terwijl het dorp nu al vastloopt met vrachtwagens. "Met een logistiek centrum worden de logistieke stromingen veel duidelijker, in plaats van verkeersstromingen door de hele gemeente. En dat is gunstig voor inwoners", denkt de wethouder.
Bekijk hier hoe Riet tegen de plannen aankijkt
Riet loopt graag met haar hond in het bos.

Natuur compenseren

Volgens Schut moeten er andere manieren zijn om opslagruimte te creëren, in plaats van het kappen van een 110 jaar oud bos. "Kom met andere innovatieve plannen. Doe wat met bestaande opslagplekken, ga de grond in, zet er een verdieping bovenop. Maar ga niet voor de makkelijke, goedkope oplossing. Dit bos krijg je nooit meer terug."
Wethouder Van Klinken geeft aan dat de huidige locatie als beste uit de bus is gekomen bij de provincie. Bovendien wijst ze op de kansen die er ontstaan in het centrum. Voor het LCE had de gemeente jarenlang een andere locatie op het oog, het Burgersterrein midden in het dorp. "Hier ontstaat nu ruimte voor bijvoorbeeld groen of woningbouw."

Elektrisch rijden

Daarnaast is het idee dat inwoners minder geluidsoverlast moeten gaan ervaren, doordat er gewerkt zou gaan worden met elektrisch pendelverkeer. Hiervoor is volgens de bedrijven een locatie vlakbij het dorp nodig, omdat elektrisch vrachtverkeer nog geen grote afstanden kan afleggen. Nu zitten de opslaglocaties nog verspreid door de regio.
De politiek ziet dus de voordelen, maar inwoners houden hoop dat zij inziet dat een bos kappen een slecht idee is. "Waarom ga je in deze tijd, waarin stikstofreductie een belangrijk punt is, zoveel bomen kappen? Een bos van meer dan 100 jaar oud is niet te compenseren door stukjes akker en weiland terug te geven aan de natuur."