Gelderse Vallei

Zorgen over mensenhandel bij opvanglocaties vluchtelingen

Een jeugdzorginstelling in De Glind
Een jeugdzorginstelling in De Glind © ANP
DE GLIND - Er zijn grote zorgen over mensenhandelaren die actief zijn bij opvanglocaties van vluchtelingen. Voornamelijk jonge vrouwen zijn kwetsbaar om (seksueel) uitgebuit te worden. Zo is bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen in jeugddorp De Glind dit jaar een mensenhandelaar gezien.
De mensenhandelaar is waargenomen in het voorjaar, bevestigt de coördinator van de opvang in het dorp. "Het klopt dat er een incident is geweest." In het voorjaar is er een verdachte auto in De Glind gezien. Er zijn foto's gemaakt van de man en het kenteken van de auto waarin hij reed. "Ik heb die gedeeld met de politie en vervolgens is bevestigd dat het om man ging die in het 'mensenhandelcircuit' zit."
Ook de gemeente Barneveld zegt dat er een 'signaal van een verdenking van mensenhandel' in het dorp is geweest. "Dat was in april. Sindsdien zijn er geen signalen meer geweest", laat burgemeester Jan Luteijn weten. De politie zegt op de hoogte te zijn van de melding. "Maar in mei is er overigens nog een verdachte situatie geweest", zegt woordvoerder Sven Strijbosch. "Alles is vastgelegd, uitgezocht en er is niet gebleken dat er sprake was van mensenhandel."

Interne mail

De aanwezigheid van een mensenhandelaar in het jeugddorp, waar ook kwetsbare kinderen worden opgevangen in (pleeg)gezinshuizen, is in het voorjaar niet naar buiten gekomen. Omroep Gelderland heeft deze week een interne mail ingezien waarin een aantal voogden door jeugdzorginstantie Willam Schrikker wordt gewaarschuwd voor de gevaren van mensenhandel. Niet alle voogden hebben die mail ontvangen, wat voor extra onrust zorgt.

'Niet de eerste keer'

Landelijke organisaties, als de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, waarschuwen al langer voor de gevaren van mensenhandelaars bij opvanglocaties. "Het is niet de eerste keer dat ik dit hoor", zegt woordvoerder Roxanne Koenis. "We hebben geen cijfers, maar we ontvangen inderdaad signalen dat mensenhandlaars actief zijn op locaties waar vluchtelingen worden opgevangen. Op veel locaties waar vrouwen en kinderen wonen, kun je ongezien naar binnen."
In De Glind heeft de gemeente, die verantwoordelijk is voor de opvang van vluchtelingen, inmiddels maatregelen genomen. "Er is een beveiliger ingehuurd, de vluchtelingen in de opvanglocatie zijn geïnformeerd over de signalen van mensenhandel door middel van flyers en posters én de politie heeft uitgebreid voorlichting gegeven."
Misstanden in De Glind

De Glind kwam de afgelopen weken veelvuldig in het nieuws, na onderzoek van het Omroep Gelderland-programma In het vizier van De Jager. In het programma werd aangetoond dat er in De Glind sinds de jaren 80 tientallen kinderen slachtoffer zijn geworden van (seksueel) misbruik. Inmiddels hebben ruim tachtig slachtoffers zich gemeld.