Rijk van Nijmegen

Van niets tot 200 euro, zo waardeert jouw gemeente mantelzorgers

Veel Gelderlanders bieden mantelzorg aan hun naaste.
Veel Gelderlanders bieden mantelzorg aan hun naaste. © ANP
NIJMEGEN - Zorgzame Nijmegenaren krijgen 200 euro als bedankje namens de gemeente, maar in Renkum en Zevenaar ontvangt niemand iets. Als blijk van waardering geven gemeenten een mantelzorgcompliment aan mantelzorgers uit hun gemeenten. De verschillen in Gelderland hierin zijn groot, blijkt uit analyse van Omroep Gelderland.
Mantelzorgers worden deze donderdag in het zonnetje gezet op de Dag van de mantelzorg. Gemeenten zijn verplicht een blijk van waardering te geven en kunnen zelf bepalen hoe ze dit doen. Sommige gemeenten komen met een attentie, bijvoorbeeld een bos bloemen, andere gemeenten geven een geldbedrag of een cadeaubon. De meeste gemeenten hebben hiervoor een bedrag van rond de 100 euro per persoon beschikbaar gesteld.
Het is goed dat gemeenten hun bewondering voor mantelzorgers uitspreken, reageert belangenorganisatie MantelzorgNL: "Voor veel mantelzorgers is de waardering belangrijk als erkenning van hun inzet. De grote verschillen tussen gemeenten helpen niet om je erkend te voelen."
Kijk hier hoe jouw gemeente mantelzorgers beloont:

Nijmegen gulst

Een aantal gemeenten is relatief gul in het mantelzorgcompliment. Zo geeft de gemeente Nijmegen een mantelzorgwaardering van 200 euro. Als er meerdere mantelzorgers zijn, dan moet dit onder hen worden verdeeld. Arnhem en Hattem laten hun sympathie voor mantelzorgers zien met een geldbedrag of cadeaubon van 175 euro. In Hattem is het bedrag gewoonlijk 100 euro, maar vanwege de intensieve zorgen in de coronaperiode is het bedrag dit jaar verhoogd.
Hoewel de meeste gemeenten in Gelderland een bedrag van zo'n 100 euro per mantelzorger beschikbaar hebben, zijn er ook gemeenten die daar nog wat onder zitten. Een groot aantal gemeenten, zoals Apeldoorn, Berkelland en West Maas en Waal hebben een mantelzorgcompliment ter waarde van 50 euro.

Niets in Renkum en Zevenaar

Renkum en Zevenaar hebben al sinds meerdere jaren de waardering afgeschaft. "In de gemeenten waar de individuele waardering nu is afgeschaft kan het niet zo zijn dat geld - dat bedoeld is voor mantelzorgers - wordt gebruikt voor geheel andere doeleinden", vindt de zegsvrouw van MantelzorgNL. "Gemeenten hebben de wettelijke taak om mantelzorgers te ondersteunen en te waarderen."
Beuningen en de Achterhoekse gemeenten Oude IJsselstreek en Oost Gelre geven 25 euro uit aan een 'bedankje' voor mantelzorgers. Zorgzame inwoners van Westervoort moeten genoegen nemen met 10 euro.
Wat is mantelzorg?
Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving. Ook minder intensieve hulp, de hulp aan huisgenoten en de hulp aan instellingsbewoners vallen hieronder. Mantelzorg is hulp die verder gaat dan de zogenoemde ‘gebruikelijke hulp’.
Bron: MantelzorgNL

Lokale cadeaukaart

Veel gemeenten stellen een geldbedrag beschikbaar voor mantelzorgers als blijk van waardering. Veel gemeenten maken ook gebruik van een cadeaukaart in de vorm van een VVV-bon. Bij tien gemeenten, waaronder Tiel en Oldebroek wordt een cadeaubon gegeven die alleen gebruikt kan worden bij lokale ondernemers.

Bedrag kan lager worden

Ondanks het bedrag dat gemeenten benoemen op hun website, kan dat bedrag naar beneden worden bijgesteld. "Op grond van het aantal aanvragen kan dit bedrag naar beneden aangepast worden", valt te lezen op de website van Welzijn Ermelo. Ook Welzijn Barneveld geeft een soortgelijke verklaring. Vandaar dat het de hoogte van het mantelzorgcompliment in Barneveld niet van tevoren is vastgesteld.

Zie ook: