Arnhem en omstreken

Arnhem trekt 1,5 miljoen euro uit voor moestuinles: 'Het is geen goedkope deal'

Arnhem trekt anderhalf miljoen euro uit om leerlingen les te geven in moestuinen.
Arnhem trekt anderhalf miljoen euro uit om leerlingen les te geven in moestuinen. © ANP
ARNHEM - Alle basisschoolleerlingen rond groep zes in Arnhem moeten les gaan krijgen in een schoolmoestuin. Daar wordt de komende jaren een kleine 1,5 miljoen euro voor uitgetrokken. Woensdagavond zal een raadsmeerderheid voor dat plan stemmen. Is dat een verstandige uitgave in een tijd waarin crisissen zich opstapelen en burgers en ondernemers moeite hebben de rekeningen te betalen?
Muriël Simonis (GroenLinks), die het voorstel met PvdA en Partij voor de Dieren indiende, vindt van wel. "Het is geen goedkope deal", erkent Simonis. "Maar het gaat wel over de kinderen van onze stad." De politiek is ook verantwoordelijk voor de toekomst, betoogt het raadslid. "De problemen van morgen, moeten we óók nu oplossen."

Kansengelijkheid en gezondheid

En het schoolmoestuinieren heeft op de lange termijn veel positieve effecten, weet Simonis. Zo zou het kansengelijkheid en een gezondere leefstijl bevorderen en kinderen inzicht geven in de natuur en haar systemen. "Sommige kinderen groeien op in een omgeving waar gezond eten niet altijd prioriteit heeft. Soms omdat er grotere problemen zijn. Onderwijs krijgen in moestuinen maakt dat je gezonder leert eten en dat ook als volwassene blijft doen."
Bovendien krijgt niet iedereen van huis uit de ervaring mee van het buiten zijn en is deze praktische manier van leren aantrekkelijk voor veel kinderen, stelt Simonis. "Niet iedereen leert even makkelijk in de schoolbanken." Ook zouden kinderen rustiger worden van het werken in een moestuin en zelfstandiger tot leren komen.
Als je kijkt naar andere steden, zoals Amsterdam, die het schoolmoestuinieren hebben omarmd, zou Arnhem mogelijk zelfs het dubbele kwijt zijn ten opzichte van de 1,35 miljoen euro die nu wordt gereserveerd, legt Simonis uit. Toch is zij ervan overtuigd dat het goedkoper kan gezien de vele partijen in de stad die gemotiveerd zijn om zich hiervoor in te zetten. Ook zou er volgens haar voldoende grond beschikbaar zijn en hoeft de gemeente die dus niet te pachten.

Vakdocenten vinden 'lastig'

Het vinden van voldoende gekwalificeerde vakdocenten om de lessen te geven, kon nog wel eens lastig worden, erkent Simonis. Het aantrekken van goed personeel is namelijk in veel sectoren een probleem. Simonis gaat ervan uit dat daar creatieve oplossingen voor worden gevonden.
Ook het onderwijs zelf is erg enthousiast, weet Simonis. "Het is geen belasting voor hen, maar juist ondersteunend en verlichtend. De lessen worden namelijk gegeven door vakdocenten en de organisatie ligt niet bij de scholen."
En hoewel de indienende partijen samen met in elk geval Volt, Arnhem Centraal en de ChristenUnie een zekere meerderheid zullen hebben, is niet iedereen te spreken over het voorstel. "Complete waanzin", noemt Klaartje Koorn (CDA) het. "Met alles wat er speelt in de stad, anderhalf miljoen voor moestuintjes uittrekken? Onder welke tuintegel leef je dan?", vraagt zij zich af.

'Verhouding zoek'

VVD'er Hasan Kumas laat weten sowieso geen voorstellen te steunen die moeten worden betaald uit de algemene spaarpot van de gemeente. "Daarnaast vinden wij 1,5 miljoen euro aan kosten voor tuinieren in het onderwijs in het perspectief van de huidige energiecrisis, torenhoge inflatie, woningnood en andere grote problematiek niet in verhouding."
Bovendien is de verhouding volgens Kumas ook nogal zoek als je bedenkt dat alle boeken voor leerlingen in het voortgezet onderwijs bij elkaar 320 euro kosten en er nu 450 euro per kind wordt uitgetrokken om te tuinieren.

Zie ook: