Gelderse Vallei

Fotograaf heeft niks te maken met nazivlag: 'Ik ben opgelucht'

De vlag hing aan een viaduct bij Stroe.
De vlag hing aan een viaduct bij Stroe. © Persbureau Heitink
STROE - Persbureau Heitink heeft niks te maken met de nazivlag langs de A1 bij Stroe, dat blijkt uit politieonderzoek. "Het is fijn. Ik ben opgelucht", reageert eigenaar Roland Heitink.
Een fotograaf van het persbureau deed begin augustus verslag van een bermbrand en een vlag met een hakenkruis langs de A1. Na het publiceren van de foto werd de eigenaar van Persbureau Heitink, Roland Heitink, meermaals bedreigd. Dit omdat er op social media foto's circuleerden waarop het leek dat de foto van de vlag was gemaakt voordat er door hulpdiensten melding was gemaakt van de bermbrand.

'Afstand van beschuldigingen'

Heitink deed aangifte van de bedreigingen. "Ik neem afstand van alle aan mij persoonlijk en aan mijn bedrijf gerichte beschuldigingen en bedreigingen", zei Heitink in een statement.
De politie zegt dat uit onderzoek nu is gebleken dat de fotograaf alleen maar verslag deed op dat moment en niet betrokken is geweest bij het incident. Wie dan wel verantwoordelijk was, weet de politie ook niet. Ook heeft onderzoek naar de bedreigingen aan het adres van Heitink niks opgeleverd. Er is niemand aangehouden.

'Bevestiging dat wij het echt niet zijn'

"Het is fijn dat de politie dit naar buiten brengt en uitsluit dat wij betrokken zijn", aldus Heitink. "Het is ook de 101 procent bevestiging dat wij het echt niet zijn. Buitenstaanders die nog een twijfel hadden, daarbij is die twijfel weggenomen."
"Het is ook de 101 procent bevestiging naar onze afnemers. Maar die vertrouwen ons al 100 procent. Ze zijn mij blijven vertrouwen. Dat steunde me heel erg", benadrukt Heitink.
De ellende is voor de fotograaf niet voorbij. Wekelijks komt er smaad binnen, zegt Heitink. "Bedreigingen zijn meestal op het randje van de mogelijkheid van wel of niet aangifte doen. Ik probeer vooral al het negatieve snel achter me te laten en me op positieve dingen te focussen."
Zie ook: