Liemers

Henk en Willy bouwen nog één keer hun 128 kerststallen op in de kerk

Willy (links) en Henk bouwen hun tentoonstelling weer op
Willy (links) en Henk bouwen hun tentoonstelling weer op © Omroep Gelderland
GIESBEEK - "Heerlijk, dit geeft voldoening." Kosters Henk Wolf en Willy ten Haaf mogen nog één keer hun 128 kerststallen opbouwen in de Martinuskerk in Giesbeek. Vorig jaar zou de laatste keer zijn, omdat de kerk werd verkocht. Vervolgens gooide corona ook nog roet in het eten; na slechts een paar weken mochten er geen bezoekers meer komen en moesten de zeventigplussers - tot hun groot verdriet - alle kerstspullen weer opruimen.
De vlag hangt er inmiddels weer heel anders bij. Vol frisse moed zijn de twee afgelopen maand begonnen met het opbouwen van hun collectie kerststallen. Op de bovenverdieping achterin de kerk staan inmiddels tientallen kerstbomen met lichtjes en stalletjes in verschillende maten klaar om gevuld te worden met de kerstgroepen afkomstig uit het hele land.
"We hebben ook afgelopen jaar weer verschillende groepen gekregen van mensen en die willen we natuurlijk ook hier laten zien", vertelt Henk. "We laten nog weer meer zien dan anders. En we maken zelfs reclame dit jaar. We hebben posters later maken met de openingstijden", lacht Willy.
Kijk hoe Henk en Willy druk zijn met de opbouw van hun kerststallen:
Voor de kerststallen van dit jaar zijn Henk en Willy al druk bezig

Traantje gelaten

De mannen hebben er lol in, ook al is het nu vrijwel zeker ècht de laatste keer dat ze gebruik kunnen maken van de kerk. "De koper wil er 17 appartementen in maken, maar gelukkig zijn de vergunningen nog niet rond zodat wij nu nog onze kerstshow kunnen houden", legt Willy uit. "Henk is van de elektriciteit, die checkt of alles het doet en vervangt wat als het nodig is, en ik hang ze op."
Bij het afbreken helpen hun echtgenotes ook altijd mee. Dat afbreken en opruimen was vorig jaar extra pijnlijk: "Twee maanden hadden we hard gewerkt om de tentoonstelling in te richten en na een paar weken was het alweer klaar", blikt Henk terug. Vanwege corona ging heel Nederland weer op slot. "Daar heb ik wel een traantje om gelaten ja."
Een van de kerststallen
Een van de kerststallen © Omroep Gelderland
Een nieuwe plek voor de tentoonstelling van volgend jaar hebben ze nog niet, maar ze zijn er wel druk mee bezig. "We stoppen nooit, desnoods zet ik alles op straat neer", lacht Henk "Of op het kerkhof", vult Willy aan "Ruimte zat daar."

Beamer

Op zondag 20 november opent de tentoonstelling met de 128 kerststallen. De mannen houden dit jaar zelfs rekening met mensen die de trap niet op kunnen. "We hebben een beamer in de hal gehangen zodat we een filmpje van alle kerststallen daarop kunnen showen. Zo kunnen ouderen of mensen met een fysieke beperking het toch zien", legt Henk uit. "En dat onder het genot van een kopje koffie!"