Gelderse Vallei

Mireille's fiets (en die van vele anderen) gestolen ondanks bewakingscamera's

De bewaakte fietsenstalling van station Ede-Wageningen.
De bewaakte fietsenstalling van station Ede-Wageningen. © Omroep Gelderland
EDE - “Ondanks tientallen bewakingscamera’s slaan dieven dagelijks hun slag in de fietsenstalling op station Ede-Wageningen”, vertelt een gefrustreerde Mireille Wösten. Vorige week was ze nog de trotse eigenaresse van een elektrische fiets ter waarde van 2700 euro. “Maar nu ben ik een van de vele gedupeerden zonder fiets.”
De Bennekomse spreekt van schijnveiligheid die de bewakingscamera’s bieden in de 24-uur geopende fietsenstalling aan de noordzijde van het station. “Er wordt helemaal niets gedaan met de beelden. De politie neemt het niet eens in behandeling omdat het te veel werk zou zijn en de pakkans te laag.”
Uit cijfers van de politie over de Edese stationsbuurt blijkt dat er in september 24 keer aangifte is gedaan van diefstal van brom-, snor-, fietsen. In de maand oktober tot begin november ging het om 23 aangiftes. Vorig jaar lag het aantal aangiftes gemiddeld op zo'n acht per maand.
Stille getuigen van een fietsendiefstal op station Ede-Wageningen
Stille getuigen van een fietsendiefstal op station Ede-Wageningen © Omroep Gelderland
Per voicemail heeft de politie aan Wösten laten weten dat er te weinig capaciteit is. “Ze zouden met een externe harde schijf 60 gigabyte aan data moeten ophalen bij de meldkamer van de NS in Utrecht. Ze zeggen dat ze de mensen niet hebben om alles uit te kijken”, aldus Wösten. “Waarom hangen de camera’s er dan?”
Volgens Wösten legt de politie in de voicemail de schuld van de fietsendiefstallen neer bij de NS: “De constructie bij de ingang vindt de politie niet degelijk omdat dieven te makkelijk over de poortjes kunnen springen. En ze kunnen daarna via een van de drie nooduitgangen de fietsenstalling verlaten.”

Beelden duidelijk genoeg?

Een politiewoordvoerster laat aan Omroep Gelderland weten dat zij en het OM elke dag overleg hebben met elkaar over welke zaken opgepakt moeten worden. Juist omdat er veel meer aanbod is van zaken dan dat er capaciteit is om die op te pakken. Bij het maken van die keuzes wordt onder andere gekeken hoe kansrijk het oplossen van de zaak is en hoeveel capaciteit de zaak kost.
"Er is dus een redelijke kans dat over dit soort aangiftes is geoordeeld dat ze naar verwachting relatief veel capaciteit zullen kosten, onder andere omdat er dan een grote hoeveelheid beeldmateriaal moet worden bekeken waarbij het dan nog de vraag is of de beelden duidelijk genoeg zijn om de gestolen fietsen op te herkennen en de persoon of personen die deze wegnemen", aldus de woordvoerster.

Verscherpt toezicht

De NS zegt via een woordvoerder dat ze fietsendiefstal voor gedupeerden ontzettend vervelend vinden. “Omdat er nu sprake is van een piek hebben we op dit moment verscherpt toezicht ingesteld. Dat houdt in dat onze meldkamer in ieder geval elk uur meekijkt. We hebben ook een alarmsysteem op de nooduitgangen. Als dat afgaat, komt er beveiliging. Met de politie zijn we in gesprek over nog meer zichtbare en onzichtbare maatregelen.”
Een van die maatregelen zou volgens de NS-woordvoerder kunnen zijn om de bemande fietsenstalling aan de zuidzijde langer te openen. Die is nu nog tot 20.30 uur open. “De grote fietsenstalling van het nieuwe station Ede-Wageningen is straks sowieso bemand. Die is ook alleen geopend van vijftien minuten voor de eerste trein tot vijftien minuten na de laatste trein.”
Als ik dit had geweten was ik gewoon op een oud barrel naar het station gekomen en had ik hem buiten neergezet
Mireille Wösten, gedupeerde
Wat Wösten betreft mag de NS als eerste maatregelen het woord ‘bewaakt’ weghalen bij de fietsenstalling aan de noordzijde van het station. “Ik zet mijn fiets hier neer omdat ik denk dat het veilig is, maar dat is dus niet zo. Als ik dit had geweten was ik gewoon op een oud barrel naar het station gekomen en had ik hem buiten neergezet.”
Dieven stelen Mireille's fiets ter waarde van 2700 euro

Schadevergoeding

De NS Klantenservice laat op NS Community weten dat er twee vergoedingen bestaan voor gestolen fietsen. Voor normale gestolen fietsen is de vergoeding maximaal 750 euro. Voor elektrische fietsen is dat maximaal 1250 euro. Voorwaarde is wel dat je in bezit bent van de fietssleutels, een bewijs dat je met de trein hebt gereisd en het aankoopbewijs van de fiets. Ieder jaar na het jaar van aanschaf wordt er 75 euro in mindering gebracht.
Kijk hier hoe de doorgeknipte sloten op het station op de vloer liggen:
Deze man ziet in de stalling talloze sloten die doorgeslepen zijn

De politie raadt mensen aan altijd twee goede sloten te gebruiken en de fiets ergens aan vast te zetten. Ook raden ze aan de fiets te voorzien van gravering. Via de website van de ANWB zijn er meer tips te vinden om fietsendiefstal te voorkomen. "Het kan een teleurstelling zijn als jouw aangifte niet opgepakt wordt, maar als jouw fiets ooit teruggevonden wordt, kunnen we deze wel teruggeven", aldus een woordvoerder van de politie.