Rivierengebied / Noord-Veluwe

Toch geen Vincent van Gogh op de foto: 'Daar baal ik wel van'

De mogelijke foto van Vincent van Gogh
De mogelijke foto van Vincent van Gogh © Omroep Gelderland
BENEDEN-LEEUWEN - De experts van het Van Gogh Museum in Amsterdam weten het zeker: op de foto van Andries van Beek uit Beneden-Leeuwen staat niet Vincent van Gogh. "Daar baal ik wel van", reageert Andries.
De ingestuurde foto's van Andries zijn vergeleken met het fotomateriaal dat het Van Gogh Museum en de familie Van Gogh ter beschikking heeft. "Hierbij zien wij geen gelijkenis met Vincent van Gogh of zijn familieleden", zegt een woordvoerder van het Van Gogh Museum.

'Wel op voorbereid'

Het Van Gogh Museum krijgt regelmatig mailtjes van mensen die denken een foto van Van Gogh te hebben. "Van 99,9 procent van de mailtjes die mensen sturen met mogelijke afbeeldingen van de kunstschilder zegt het museum meteen: 'dat is hem niet'", zei Andries eerder. Hij was er wel op voorbereid dat het geen foto van Vincent van Gogh is: "Er is nauwelijks fotomateriaal van hem."
"Wel mooi dat het zo serieus is genomen. Experts uit de kunstwereld hadden tegen me gezegd 'zet de champagne maar klaar' nadat ze bijvoorbeeld de neus en ogen hadden bestudeerd."
Van Beek vond de foto in een familiealbum. In hetzelfde album vond hij ook een foto van een vrouw van wie hij bijna zeker wist dat het het zusje Wil van de beroemde Nederlandse kunstschilder is. Het Van Gogh Museum stelt nu dat het niet het geval is.

'Ben ik een fantast?'

"Het is wel een teleurstelling dat Wil het niet is, als je die foto ziet. Dan denk je 'ben ik een fantast aan het worden?' Als ik kijk naar foto's op Google dan zie ik exact dezelfde vrouw. Dat ze het niet is, daar baal ik ook wel van", verzucht Andries.
Van Beek gaat gewoon door met verzamelen. Maar claimen dat hij een foto van Vincent van Gogh heeft? "Ik doe dit nooit meer."

Zie ook: