Arnhem en omstreken

Winterfonds in de maak? Provincie onderzoekt mogelijkheden

Zutphen wil inwoners helpen energierekening structureel te verlagen.
Zutphen wil inwoners helpen energierekening structureel te verlagen. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De provincie Gelderland onderzoekt de mogelijkheden voor een ‘winterfonds’ voor maatschappelijke voorzieningen en het midden- en kleinbedrijf. Het plan daarvoor werd woensdag ingediend door coalitiepartijen PvdA, GroenLinks en de VVD. Zij willen dat er 10 miljoen euro in het fonds komt.
“Sportclubs, buurthuizen, zwembaden en ook het mkb gaan het moeilijk krijgen door de hoge energierekeningen deze winter. Wij willen dat dit soort organisaties de winter door worden geholpen”, zegt PvdA’er Fokko Spoelstra. Andere partijen waren het eens met de ernst van het probleem. Een meerderheid van de Provinciale Staten steunde daarom het voorstel.
Gedeputeerde Jan Markink zegde toe op zeer korte termijn met een brief te komen, waarin hij uitlegt wat de mogelijkheden zijn voor zo'n fonds. Als het plan doorgaat, kunnen gemeenten bij de provincie aankloppen. Het kan alleen voor ondersteuning van instellingen of bedrijven als er geen andere optie kan worden aangesproken. Hoe het geld exact verdeeld wordt en of de gemeenten op zo'n korte termijn iets met deze regeling kunnen, komt in de brief te staan.

Geen tijd om te wachten

Het debat over het fonds was deze week ingelast. “We hadden geen tijd om lang te wachten met hele sessies. We wilden het college nu de opdracht geven”, aldus Spoelstra.
De Rijksoverheid en de gemeenten zijn al met allerlei regelingen bezig. Toch vindt Spoelstra dat ook de provincie iets moet doen. “Als provincie moet je er zijn voor je gemeenten. Wij kunnen ons steentje bijdragen als instellingen of bedrijven tussen wal en schip dreigen te vallen. Niks doen geeft geen pas.”