Rijk van Nijmegen

Het allerbeste plantaardige restaurant op aarde staat in Nijmegen

Emile van der Staak aan het werk.
Emile van der Staak aan het werk. © De Nieuwe Winkel
NIJMEGEN - Het 'groene' restaurant De Nieuwe Winkel uit Nijmegen is op het Gastronomic Forum in Barcelona verkozen tot het beste plantaardige restaurant van de wereld. Vorig jaar greep eigenaar en chefkok Emile van der Staak nog net naast die eervolle titel.
Het restaurant in Nijmegen werd verkozen door een jury van vakexperts: "Dit moet je zien als een mooi compliment voor alle inspanning die je doet", zegt Van der Staak. "Ik denk dat er een hoop mensen zijn die er nog nooit van gehoord hebben. Het zijn vakmensen die gelijkgestemd zijn en die komen bij elkaar. Dat je die een omslag in de gastronomie mag aanvoeren, voelt als een eervolle taak. Maar je moet het ook niet overdrijven."
Al reageert hij nuchter, Van der Staak is toch ook trots. "Als je in de zaal zit en je ziet de collega's die net niet nummer één worden: dat zijn ook niet de minsten. Dus het is zeker wel iets waard, maar tegelijkertijd moet je het ook relativeren."

Weer een prijs

Het restaurant in Nijmegen heeft ook al twee Michelinsterren. Daar kan Van der Staak nu dus weer een prijs aan toevoegen. "Wat je merkt is dat steeds meer mensen het besef hebben dat het schadelijk is voor onze planeet dat we zo veel vis en vlees eten. Mensen zijn zeker wel bereid hun gedrag aan te passen, als er goede alternatieven zijn. Op dat snijvlak zitten wij. We bieden een alternatief voor de traditionele aanpak. Dat motiveert mensen om daar aandacht aan te geven en dat is een compleet nieuwe ontwikkeling. Die gaat steeds sneller."
In Barcelona was dinsdag de crème de la crème van het plantaardig eten aanwezig. Extra bijzonder dus, dat het Nijmeegse restaurant werd uitgeroepen als de beste. "Ik denk dat ze onder de indruk waren van ons totale verhaal. Dat je ook in staat bent om uit te leggen waaróm je het precies doet, een meer activistische kant van mijzelf. Mijn restaurant is mijn restaurant, maar ik heb zelf ook aandacht om dit verhaal voor het voetlicht te brengen."

Achteraan aansluiten

Moet mensen nu dringen om een tafeltje? "Dat is al aan de hand, als gevolg van de Michelinsterren", aldus Van der Staak. "De winnaar van vorig jaar uit Luxemburg heeft meer dan 45 nationaliteiten over de vloer gehad, zelfs de Koreaanse televisie. We moeten maar zien of dat bij ons ook gebeurt, maar dat deed bij mij wel even de wenkbrauwen fronsen. Ik denk: Nou, dat wordt een druk jaar dan."
Momenteel zit het restaurant tot eind februari vol.

Zie ook: