Stedendriehoek / Noord-Veluwe

Annie had een dwarslaesie, maar kan nu weer lopen

Annie loopt inmiddels weer met een rollator.
Annie loopt inmiddels weer met een rollator. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Een jaar geleden werd er bij Annie Wouda (69) een tumor in haar rug ontdekt. Daarvoor werd ze geopereerd. Dat leek goed te gaan totdat ze opeens haar benen niet meer kon bewegen. Ze bleek een dwarslaesie te hebben. "Mijn kinderen waren in paniek. Ik was allang blij dat de tumor eruit was", vertelt Annie. De Apeldoornse zou volgens artsen waarschijnlijk nooit meer kunnen lopen, maar dat liep toch anders.
Haar hele leven was ze op sportgebied actief geweest, van turnen tot waterpolo en de laatste jaren liep ze vooral veel hard. Bij het idee dat ze niet meer zou kunnen lopen, kon ze zich niet neerleggen. Ze besloot alles op alles te zetten om weer te kunnen lopen. Er volgde een lang revalidatietraject en met succes: "De artsen snappen niet hoe het kan, maar ik kan met een rollator gewoon weer lopen", laat Annie weten.
En zo loopt ze weer iedere vrijdagmorgen met haar vaste loopgroep Le Bonnet Rouge mee. Twintig jaar geleden werd ze lid van deze trimgroep: "Ik liep hiervoor altijd alleen, was nooit een groepsmens, maar deze groep voelde zo fijn en warm. Het motiveert ook, want samen lopen is een stuk gezelliger."
Tijdens haar revalidatie heeft ze altijd contact gehouden met de groep: "Ik heb heel veel aan de groep gehad en zij wisten mij ook goed te motiveren om door te gaan". Ook werd Annie af en toe opgehaald, zodat ze met de rolstoel alsnog mee kon. De leden van de groep zijn inmiddels dan ook meer dan haar loopmaatjes, het zijn inmiddels vrienden geworden.

Aad Steylen

De groep 'Le Bonnet Rouge' is ooit 22 jaar geleden voortgekomen uit de trimgroep van Aad Steylen. Aad Steylen (87) is oud-marathonloper. Aad werd maar liefst vijf keer Nederlands kampioen en liep met een 68-jarige leeftijd nog de marathon van Berlijn (2003). Hierover zei hij destijds: "Ik lijk wel op Heintje Davids, elke keer neem ik afscheid van de marathon maar ik kan het toch niet laten". Aad loopt nog steeds en is voor veel leden, en zo ook voor Annie, een enorme inspirator.
55 jaar geleden begon Steylen een eigen trimgroep: "Toen ik hiermee startte stonden de boswachters en wandelaars maar vreemd te kijken naar een groepje mensen die in het bos aan het rennen was, maar inmiddels zijn de mensen er gewend aan geraakt", vertelt hij met een grote glimlach. Ook worden de leden van 'Le Bonnet Rouge' herkend in de bossen bij Laag Soeren en dat is ook niet zo gek aangezien de lopers allemaal in het rood gekleed zijn. "We hebben onze eigen kledingstijl voor de herkenbaarheid, zo hebben alle leden een rode, gebreide, muts met daarop de beginletter van hun eigen naam", vertelt Steylen.

'Tweede kans in het leven'

Om lid te mogen worden van de groep moeten mensen wel door de ballotage komen. De ballotage bestaat uit een eenmalige ruimhartige traktatie na de training. Indien dit door de groep is goedgekeurd, dan is men lid van de groep. "We worden allemaal natuurlijk wel wat ouder, dus inmiddels zijn er ook mensen die wandelen. Maar één ding is altijd zeker: weer of geen weer het gaat altijd door", legt Annie uit.
De groept telt inmiddels nu zo'n 25 leden, waarvan de meeste 65 jaar en ouder zijn. Naast de passie voor het lopen, is het sociale aspect net zo belangrijk bij de Bonnetes en dus worden vooral de kaakspieren ook goed getraind. Aan het einde van de loop wordt er altijd samen nog even samen nagepraat en een kopje koffie of thee gedronken.
Na alles wat Annie heeft meegemaakt is de groep nog belangrijker voor haar geworden: "Ik vind dat ik een tweede kans heb gekregen in het leven, waardoor ik nog meer van de kleine dingen, zoals het lopen met de groep geniet."
Wat kan ik doen om zo gelukkig mogelijk oud te worden? In een nieuw seizoen Van Gelders Grijs gaat Jochem van Gelder op bezoek bij Gelderse clubs en verenigingen, om daar met ouderen te praten over hun gezamenlijke passie.
Kijk hier naar Annie in de uitzending van Van Gelders Grijs:
In Van Gelders Grijs loopt Jochem Van Gelder mee met de leden van trimgroep Le Bonnet Rouge, een bijzondere groep mensen die met elkaar verbonden is vanwege hun passie voor hardlopen, maar ook dezelfde humor delen.
Aflevering van Gelders Grijs trimgroep Le Bonnet Rouge