Gelderse Vallei

En ineens is daar de koning op het erf: 'Hij weet er best veel van'

De familie Van Dijk met de koning in hun midden.
De familie Van Dijk met de koning in hun midden. © Omroep Gelderland
TERSCHUUR - Trotse gezichten dinsdag op de kalver- en melkveehouderij van de familie Van Dijk in Terschuur. Niemand minder dan koning Willem-Alexander kwam op visite om er te praten over de problemen met stikstof en het toekomstperspectief van de boerensector. "Hij weet overal best veel van", klinkt het na afloop tevreden.
Na wat handen schudden en het inschenken van een zwart kopje koffie voor de koning spraken drie generaties Van Dijk aan hun eigen keukentafel uitgebreid met de vorst. "Heel mooi", vonden ze dat. "De koning heeft zich echt verdiept in de agrarische sector. Het was goed onze zorgen te kunnen uitspreken. We willen als sector niet in een hoek gedrukt worden", zegt vader Henk, de tweede generatie van de boerenfamilie, verwijzend naar de stikstofmaatregelen die veel boeren de kop dreigen te kosten.

Geen vlag, wel zakdoek

Het gesprek ging over de impact van regelgeving op het boerenbedrijf. Tegen die maatregelen is veel verzet, vaak geuit met een omgekeerde Nederlandse vlag. Die had het stel in Terschuur nooit hangen. "Maar de boerenzakdoek wel, die hangt aan de weg en op het erf."
Van Dijk benadrukt dat boeren dreigen te stoppen, maar dat lang niet iedereen wíl stoppen. "Er zijn generaties die verder willen. Maar dan moet er wel geld verdiend worden. Zonder geld kunnen we niet investeren en zijn er geen maatregelen mogelijk."
De koning kreeg tijdens zijn bezoek een rondleiding door de stallen, waar onder meer een zelfgemaakte vloer werd getoond die volgens de familie stikstofuitstoot reduceert. "Alleen: die vermindering telt nog niet. De overheidsregelingen zijn erg krom", zegt Van Dijk gefrustreerd.

Even wachten op oma

Na drie rondetafelgesprekken met andere Gelderse boeren, landbouworganisaties en andere sectoren is het tijd voor een familiekiekje. De koning neemt plaats in het midden, maar moet even geduld hebben: "Oma zit nog op de wc." Er wordt netjes gewacht.
Eerst dacht ik: 'Wat heb ik eraan dat de koning komt?'
Bart van Dijk
Koning Willem-Alexander toonde zich vooral dankbaar voor het inkijkje in het boerenleven. "Ik heb het eerlijke verhaal gehoord, met alle twijfels. Maar ik heb ook positieve energie gezien om het bedrijf voort te zetten, dat er een weg voorwaarts is. De boerensector is een cultureel en historisch deel van Nederland en dat mogen we nooit kwijtraken."
De koning zegt zijn ervaring in Terschuur mee te nemen naar Den Haag - tot grote blijdschap van de familie. "De koning is niet de baas over wat er in Den Haag gebeurt. Dus ik dacht wel: wat heb ik eraan dat hij komt?", zegt zoon Bart van Dijk eerlijk, nadat de koning is uitgezwaaid. "Maar hij hij kan ons verhaal wel overbrengen. En nog belangrijker: het komt in de media en er is aandacht voor onze situatie."
De familie Van Dijk kijkt terug op een bijzonder en geslaagd bezoek. "Dit maken we nooit meer mee", klinkt het. De allerkleinsten van de familie, de toekomstige vierde generatie, waren vooral onder de indruk van de auto waarmee de koning verscheen: "Heb je die ramen gezien? Die zijn echt dik."
De op één na jongste telg van zes keek verwonderd naar de koninklijke stropdas: "Oranje, met paardjes erop."
En zo ging het bezoek van de koning eraan toe:
Hoog bezoek in Terschuur: de koning komt!