Noord-Veluwe / null

Stadsmuseum Harderwijk strijdt met grote namen om Museumprijs

Het Stadsmuseum in Harderwijk.
Het Stadsmuseum in Harderwijk. © Marc Loeven
HARDERWIJK - Er heerst een opgewonden stemming in het Stadsmuseum Harderwijk. Slingers en taart zijn present, want ze zijn volop in de race om de Museumprijs. Maar ze zijn er nog niet. Eerst moeten ze nog het Scheepvaartmuseum en het Centraal Museum verslaan. Kan zo'n bescheiden museum die twee reuzen wel verslaan? In Harderwijk denken ze dat het kan.
Ze hebben natuurlijk al de prestigieuze beeldenroute in Harderwijk. Ook hebben ze Pension Harderwijk, een aantal ingerichte museumkamers waarin het Harderwijkse leven uit die tijd is nagemaakt.
En dan is er nog de Waskamer, vol met Gevonden Voorwerpen waar attributen van beroemde dagelijkse gebeurtenissen en inwoners te zien - zijn zoals het jasje van palingroker Dries, het colbertje van Aart Staartjes en een gitaar uit het lokale popmuseum. Hele doodgewone verhalen, dus, maar misschien wel juist dáárom zo waardevol.

In het hart van de gemeenschap

Museumdirecteur Corien van der Meulen vindt de verbinding met de inwoners van Harderwijk het belangrijkst. "Daarom is de wisselende tentoonstelling van lokale kunstenaars ook gewoon gratis te bezoeken. We willen met ons museum in het hart van de gemeenschap staan. Het thema van de Museumprijs, Beste Buur, past dit jaar echt bij ons. Het is ons op het lijf geschreven."
Om de winstkansen te vergroten, heeft het Stadsmuseum hulp gevraagd aan de winnaar van vorig jaar: museum Kasteel Hoensbroek uit Limburg. Directeur Hans Thuis van Kasteel Hoensbroek denkt dat Harderwijk zeker kans maakt. "In de kleinere musea zie je niet alleen gebeurtenissen die mis zijn gegaan, je laat ook mooie dingen uit het eigen verleden zien. Dat draagt bij aan de trots op de eigen regio. Het Stadsmuseum heeft dit goed begrepen."

Vraag de inwoners om hun stem

Toch kan er nog wel wat beter, adviseert de oud-winnaar. "Toen ik vanochtend door Harderwijk liep, zag ik welgeteld één poster. Dat moet veel meer. Je moet persoonlijk de mensen vragen om te stemmen." Instemmend geknik van curator Sophie van Steenderen en museumdirecteur Corien van der Meulen. Het worden drie zware weken: tot 27 november kan het publiek stemmen op hun favoriete museum. "Het zou zo mooi zijn als wij namens al die lokale musea de prijs en de erkenning gegund krijgen."