Gelderse Vallei / null

Slachtoffers De Glind in gesprek met directie na onthulling misstanden

Slachtoffers De Glind in gesprek met directie na onthulling misstanden
Slachtoffers De Glind in gesprek met directie na onthulling misstanden © Omroep Gelderland
DE GLIND - Slachtoffers van Jeugddorp De Glind zijn maandag voor het eerst in gesprek gegaan met de directies van Pluryn en Jeugddorp De Glind. Ze zijn een lotgenotengroep begonnen voor oud-pleegkinderen die misbruik en geweld in De Glind meemaakten: 'In het belang van het kind'.
Tientallen oud-pleegkinderen die in Jeugddorp De Glind woonden, vertelden onlangs aan Omroep Gelderland mishandeld of misbruikt te zijn in het jeugddorp. Hoewel sommige verhalen bekend waren bij de directie van De Glind, werd zelden aangifte gedaan, bleek uit onderzoek van de omroep.
Maandag was een emotionele dag voor een aantal van hen: ze keerden terug naar De Glind om in gesprek te gaan met de zorgdirecties van het jeugddorp. Slachtoffers Barry, Funda, Sally en een vierde oud-bewoner - die anoniem wil blijven -, schoven namens de groep aan tafel.

Open en prettig gesprek

“Het was een open gesprek en prettig gesprek”, zegt Barry. Funda vult aan: “Natuurlijk komt er van alles naar boven. Het raakt me." Sally: “Het hele proces is vrij intens, vandaag op De Glind zijn geeft ook weer een intens gevoel. Het is pittig."
De lotgenotengroep wil een publieke spijtbetuiging namens Pluryn en andere zorgaanbieders richting de slachtoffers. Maandag is daar voor het eerst over gesproken. Ook eisen ze een uitbreiding van het door Pluryn aangekondigde onafhankelijke onderzoek. Daarnaast wil de groep dat De Glind doet waar het voor staat: een veilig thuis bieden aan pleegkinderen.
Het anonieme slachtoffer: "Ik ging dit gesprek aan voor alle kinderen die er nu zitten. Wat ik heb meegemaakt, dat wil ik niet voor anderen." Hij vertrouwt er niet blindelings op dat het nu goed gaat. "Er komen nu nog meldingen binnen. Ik denk dat het probleem er nu nog steeds zit.”

'Veilig thuis ontbrak'

Ook Sally wil verschil maken voor de kinderen van nu: “Het veilige thuis dat bij ons ontbrak, ontbreekt nog steeds, afgaand op recente meldingen. Wij hebben natuurlijk zelf heel veel emoties bij wat er bij ons is gebeurd. Maar wij hebben ook veel emoties bij wat er nu met kinderen in het dorp gebeurt die hetzelfde moeten doormaken. Dat klopt niet, dat mag niet en dat hoort niet. En dat moet echt anders en veranderen. Dat is waar Pluryn en De Glind de meeste hand in hebben.”
Het klopt niet, het mag niet en het hoort niet
Sally, slachtoffer Jeugddorp De Glind
Funda: “Vertrouwen is een lastig woord. Wel zijn er genoeg redenen om te hopen dat er nu eindelijk iets gaat bewegen. Dat was ook de voornaamste reden dat we daar zaten." Het gesprek is nog niet ten einde: over twee weken volgt opnieuw een gesprek.

Onafhankelijk onderzoek

De aankondiging van een onafhankelijk onderzoek door Pluryn volgde daags na de eerste uitzending van In het Vizier van de Jager over De Glind. Tot nu toe was nog onduidelijk wie dat onderzoek gaat leiden, wat de insteek wordt en wanneer de resultaten worden verwacht.
Dit onderzoek kwam maandag ook ter sprake. De oud-bewoner die niet bij naam genoemd wil worden, zegt: “Er is ons verteld dat iemand zich gemeld heeft, een advocaat die nu een sabbatical heeft. En dat het 99 procent zeker is dat die advocaat het onderzoek gaat doen.” Voor slachtoffers is vertrouwen op een onafhankelijk onderzoek lastig, zegt slachtoffer Funda. "Daar hebben we zeer kritische vragen over gesteld."
Niet alleen de slachtoffers, ook staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil dat de onderste steen boven komt. Hij reageerde geschokt op de berichtgeving over De Glind.
Pluryn en Stichting Jeugddorp de Glind zijn, net als de slachtoffers, blij dat er een aanzet tot dialoog is. Ze reageerden samen schriftelijk op het gesprek van maandag: “Wij zijn blij met het gesprek dat we vandaag hebben mogen voeren met een afvaardiging van oud-bewoners van De Glind. Wij hebben er een goed gevoel aan overgehouden en we blijven ook met elkaar in gesprek. Op 22 november komt er een vervolg. Het is voor ons daarom nu niet het moment om op de inhoud van het gesprek in te gaan.”
Bij lotgenotengroep In het belang van het kind staan de deuren ondertussen open. Sally: "Slachtoffers die zich herkennen in onze verhalen, kunnen zich aansluiten. Wees welkom! Dan komen we samen op voor de belangen van de kinderen."