Rivierengebied

Spareribs en een biertje om het leven van Harry te vieren

HETEREN - Harry had het fantastisch gevonden: een keet voor zijn dochter Kimberly en haar vrienden in de achtertuin. Zijn vrouw Petra vond het echter maar niks en dus gebeurde het niet - totdat Harry op 22 juli van dit jaar plotseling overleed aan een hartstilstand. De vriendengroep had een grote rol bij de begrafenis van Harry en ter ere van 'de ouwe gek​', zoals hij genoemd werd, bouwden ze een overkapping achter het huis: het begin van Keet Kansloos.
De vaste kern bestaat uit een man of vijftien. Ze staan allemaal al aan de bar, wanneer we vroeg in de middag aankomen op het erf. Presentator Esther Stegeman krijgt een kopje thee en een rondleiding van Kimberly. Het gaat over drank, crossen en Rhomy, de keethomo.
Deze bijnaam blijkt met heel veel liefde uitgesproken te worden. Rhomy is enorm dankbaar dat hij deze groep is tegengekomen. "Ze accepteren mij hier volledig en dat is niet heel gewoon​", zegt hij. Rhomy is opgegroeid in een pleeggezin. Zijn biologische ouders konden niet voor hem zorgen vanwege een drugsverslaving. Bij Keet Kansloos vond hij het warme nest dat hij gemist heeft. Vooral vader Harry was iemand bij wie hij zijn verhaal kwijt kon. De emotie komt dan ook als Rhomy terugdenkt aan de gesprekken met Harry, die hij tegenwoordig zo mist.

Kopje koffie

Harry had net zijn verjaardag gevierd. Van zijn vrouw en dochter kreeg hij een bierpakket, waar hij op woensdagavond nog van genoot. Donderdagochtend dronk Kimberly nog gezellig een kopje koffie met haar vader. Het zal het laatste gesprek zijn dat Kimberly met haar vader heeft. Even later, op haar werk, krijgt ze een telefoontje: "Je vader ligt in het ziekenhuis."
Het blijkt direct zeer ernstig. Machines zorgen ervoor dat Harry in leven blijft. Als duidelijk is dat de situatie uitzichtloos is, wordt de behandeling gestopt. Harry is slechts 52 jaar geworden.
De vriendengroep van Kimberly staat direct klaar voor haar en haar moeder Petra. Ze vervullen ook een belangrijke rol tijdens de begrafenis. Zo dragen ze de kist van Harry en houden ze een afscheidsspeech. Na afloop eten ze spareribs en drinken ze een biertje om het leven van Harry te vieren.
Kijk de uitzending van KEET! hier terug:
KEET! - Keet Kansloos Heteren