Rivierengebied

Hennie stak talloze uren in een metershoge kerstboom... van lapjes

Hennie van de Wetering bij de gebreide lappen.
Hennie van de Wetering bij de gebreide lappen. © Omroep Gelderland
AMMERZODEN - De kerstboom bij zorginstelling Zonnelied in Amerzoden moet de hoogste gebreide en gehaakte kerstboom van Nederland worden. Hennie van de Wetering, die als vrijwilligster bij Zonnelied werk, heeft samen met de oudere bewoners en andere vrijwilligers vele tientallen meters aan stof gebreid. Het doel: een ruim 12 meter hoge boom.
Je zou het niet zeggen, maar er bestaat al een record voor de hoogste gebreide kerstboom. In 2020 stond er eentje van 10 meter in Pijnacker. Het is Hennie niet echt om het record te doen, zegt ze. "Het komt niet in het Guinness Book of Records, dat was veel te ingewikkeld om daar in te komen."
De kerstboom was al voor vorig jaar bedacht, maar toen bleek dat er technisch nog heel wat bij kwam kijken. Ook nu bij het optuigen van de constructie is Hennie nog druk aan het bellen. Er moet nog de juiste verlichting bijkomen en een aansluiting. De stalen paal in het midden steunt op grote betonblokken. Om de paal komen ringen en daaromheen komt weer de stof.
Hoeveel uren er voor gehaakt is en gebreid, kan Hennie zelfs bij benadering niet zeggen. Het doek van de onderste laag om de constructie is 19 meter van aan elkaar gestikte gebreide lapjes. "Ik heb er zere vingers van gekregen", grapt een andere vrijwilligster bij het opzetten van het stalen geraamte.
Als alles goed gaat, wordt de kerstboom in Ammerzoden op 6 december officieel in gebruik genomen.
Ammerzoden krijgt de allerhoogste gehaakte kerstboom