Arnhem en omstreken

Gebarenpiet en prikkelarme zones: dit is de Sintintocht van de toekomst

Sinterklaas tijdens een eerdere viering in Groesbeek.
Sinterklaas tijdens een eerdere viering in Groesbeek. © Peter Hendriks
ARNHEM - Op veel plekken in Gelderland komt hij deze zaterdag weer aan met zijn gevolg: Sinterklaas. Ook in Arnhem, waar ze het kinderfeest nog toegankelijker willen maken. Zo is zwarte piet al in de ban, komt er een speciale prikkelarme zone en is er voor dove kinderen en/of dove ouders een gebarenpiet aanwezig.
Waar de voorgaande jaren coronamaatregelen ertoe leidden dat de intocht op veel plekken aangepast of zelfs niet door kon gaan, koersen we dit jaar weer eens af op een intocht zonder beperkingen. Nou ja, zonder beperkingen. Op veel plekken zijn die in de praktijk juist nog wel aanwezig. En dan vooral voor mensen die net even buiten het doorsnee kader vallen. Daarom sloten het Arnhems Platform Chronisch zieken en Gehandicapten (APCG), Stichting Sinterklaasintocht Arnhem en Newpack Inclusion creators de handen in één om het echt een feest voor iedereen te laten zijn.

'Hele onderneming'

Zo is er bij de intocht een speciaal gedeelte afgezet bij de Rijnkade, waar ouders met kinderen die lichamelijk of verstandelijk gehandicapt zijn plaats kunnen nemen, zonder in het gedrang te hoeven staan. "Maar die plek is ook bestemd voor mensen die slecht kunnen zien bijvoorbeeld of mensen die niet goed in een drukke menigte kunnen staan", verduidelijkt Marjolein van den Broek van het APCG.
Ze spreekt uit ervaring, want ze is zelf volledig blind. "Het gaat dus ook om kinderen waarvan de ouders bijvoorbeeld een handicap hebben. Nu zijn mijn kinderen al ouder, maar vroeger was dat een hele onderneming om zo'n evenement überhaupt mee te kunnen maken."

Prikkelarme zone

Veel mensen zullen door zo'n fysieke beperking van de kinderen of ouders bij voorbaat al besluiten niet te komen, maar juist dat willen ze in Arnhem nu doorbreken. "We willen echt dat iedereen een mooie dag moet kunnen hebben bij ons", benadrukt Rik Steijn van de organisatie.
Hij pakte met het bestuur de handschoen op en sprong op de verzoeken voor inclusie in. Zo is er een straat ingericht als prikkelarme zone, waar pieten minder druk zullen zijn, waar geen muziek wordt gespeeld en waar het sowieso al wat rustiger is. "Zodat ook kinderen die gevoelig zijn voor te veel prikkels ook van de intocht kunnen genieten."

Geen zwarte pieten, maar wel een gebarenpiet

De samenwerkende organisaties zien deze intocht als een mooie test voor de toekomst. Door omstandigheden kwam het idee pas in september tot stand. "Wij hebben de expertise vanuit onze ervaring en ons platform, maar wij zijn natuurlijk niet de organisatie. Dat ze dit nog in hebben kunnen passen is fantastisch", jubelt Van den Broek.
Zo bleek één van de pieten gebarentaal te spreken, waardoor er ook voor dove en slechthorende kinderen ook meer aandacht is. Om helemaal inclusief te zijn is ook zwarte piet al in de ban gedaan.