Rivierengebied / Arnhem en omstreken

'Deze veerpont is een varend schoolplein, dat mag niet verdwijnen'

Scholieren op het Drielse Veer.
Scholieren op het Drielse Veer. © Omroep Gelderland
DRIEL - Het Drielse Veer denkt dit jaar nog de honderdduizendste passagier over te zetten. Toch staat de toekomst van het sfeervolle veerpontje flink onder druk.
In de ochtend gaan er vaak veel scholieren mee. "Ja, ruim honderd per dag", weet Dirk van Uitert van Vrienden van de Veerponten. "Aan beide kanten zijn scholen. Het is eigenlijk een varend schoolplein. Er zijn ook veel forenzen en recreanten. Dit mag niet verdwijnen."
Edwin van der Zanden brengt zijn kinderen iedere ochtend naar de overkant. "Ze zitten in Driel op basisschool De Vallei. Zo'n twaalf kinderen varen dagelijks op en neer. Als de veerpont er niet was, kunnen we via Zuid, maar dat is dan 13,5 kilometer. En via de brug bij Heteren 11,5 kilometer. Via het Drielse Veer is het maar 5 kilometer, wij komen uit Oosterbeek."
"Qua tijd scheelt het veel, maar ook qua afstand voor de kinderen. Ze kunnen wel wat, maar het is dan drie kwartier fietsen. En bovendien is het een hele mooie overtocht. Het is elke ochtend een feest."
Het Drielse Veer op de Nederrijn
Het Drielse Veer op de Nederrijn © Omroep Gelderland
Elizabeth Rousselet geniet ook van de overtocht. "Ja, het is zo aangenaam. Ik houd er echt van om op deze manier naar de overkant te reizen. Het zou heel jammer zijn als dit ten einde kwam. Bovendien vaart deze pont op elektriciteit, dus het is ook nog milieuvriendelijk. Voor de coronacrisis ging ik iedere dag met de pont, nu nog een paar keer per week."