Rivierengebied

'Vakantiepark waar verdachten moord De Vries zaten moet harder worden aangepakt'

Resort Rivierendal aan de Bonegraafseweg in Ochten
Resort Rivierendal aan de Bonegraafseweg in Ochten © Omroep Gelderland
OCHTEN - Gemeenteraadspartijen in Neder-Betuwe willen een strengere aanpak op- en rond het vakantiepark Resort Rivierendal in Ochten. "Er zijn nu nauwelijks barrières voor criminelen om zich hier te vestigen", zeggen de drie partijen. Onlangs zaten twee verdachten van de moord op Peter R. De Vries nog verscholen op het park. De eigenaar van de stichting die het park beheert staat volgende week voor het gerechtshof in Arnhem. Hij zou het resort op frauduleuze wijze hebben aangekocht.
Een verlaten gezelschapsruimte, een kinderspeeltuin die er verloren bij ligt en verder: doodse stilte. Resort Rivierendal in Ochten wordt deze herfstmaanden niet bepaald gebruikt voor recreatie. De bewoners van het park zijn arbeidsmigranten of Gelderlanders die elders geen onderkomen konden vinden. Zij wonen in witte houten bungalows, en delen levensmiddelen met elkaar uit via een kastje langs de centrale route.
"Het ontbreekt hier aan voldoende controle op de bedrijfsvoering en op toezicht wie hier wel of niet verblijft", zegt het Neder-Betuwse gemeenteraadslid Laurys Bennink van de VVD.

Verdachten Peter R. de Vries incognito op park

Zo blijkt uit politiedossiers die Omroep Gelderland heeft kunnen inzien dat twee verdachten van de moord op Peter R De Vries gedurende enkele maanden in 2020 en 2021 incognito op Rivierendal verbleven. Hun chalet stond op naam van een andere huurder. Zij reden in wagens die op namen stonden van een 'katvanger.' En ze waren in het bezit van vuurwapens, blijkt uit het dossier in die moordzaak.
De VVD in Neder-Betuwe dient samen met de SGP en het CDA deze week - mede op basis van informatie die door Omroep Gelderland was verstrekt - een amendement in om te pleiten voor patsercontroles. Bij zo'n actie neemt de politie voertuigen, geld en dure spullen in beslag bij een verdenking van witwassen. Raadslid Bennink noemt het 'een begin.'

Ondernemer heeft ook sekstempel

Uit bedrijfsmatig onderzoek van deze omroep komt ook naar voren dat het resort Rivierendal sinds 2014 eigendom is van Stichting Comfort Parcs, onder voorzitterschap van ondernemer Chris K. uit Soest.
Deze Chris K. is geen onomstreden figuur. Hij is in het verleden veroordeeld voor witwassen en fraude. Hij is daarnaast liquidatieverdachte geweest en op hem zelf ook is recent een verijdelde moordpoging ondernomen. Hij is verder de voormalige eigenaar van de beroemde sekstempel Yab Yum in Amsterdam.
Chris K. staat volgende week donderdag voor het gerechtshof in Arnhem. Hij moet zich dan in hoger beroep verantwoorden voor de aankoop van Resort Rivierendal, evenals twee andere resorts elders in het land. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft K. bij aanschaf van deze drie resorts in 2014 hypotheekfraude gepleegd.
Hij zou een vervalste bankbrief aan de ABN AMRO-bank hebben overhandigd. Daarmee zou hij een miljoenenlening hebben gekregen. Hij is hiervoor in eerste aanleg veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 maanden en een geldboete van 30.000 euro. Een straf die destijds veel lager uitviel dan het OM had gehoopt. De aankoop van het resort door K. en zijn stichting is destijds geen punt van bespreking geweest binnen de gemeenteraad, zo blijkt uit de archieven die Neder-Betuwe online heeft staan.

'Nooit door integriteitsonderzoek'

Laurys Bennink snapt niet dat deze ondernemer Rivierendal kon kopen: "Er is in de media veel gepubliceerd over deze Rivierendal-ondernemer. Op basis daarvan zou je wat mij betreft nooit door een integriteitsonderzoek heen kunnen komen.”
Over de aanwezigheid van de twee Peter R. De Vries-verdachten zegt Bennink: “Het is naïef om te denken dat dit soort criminelen zich niet in Neder-Betuwe zullen verstoppen. Het park is verpauperd en er zijn nauwelijks barrières voor criminelen om zich hier te vestigen. Het is daarom dat we nu in de raad pleiten voor een hardere aanpak."
Resort Rivierendal
Resort Rivierendal © Omroep Gelderland

'Park waar mensen gewoon een huisje kunnen huren'

De advocaat van Chris K. Marnix van der Werf waarschuwt voor verkeerde beeldvorming: “Mijn cliënt staat volgende week inderdaad voor het Hof om zich te verdedigen tegen de aanklacht van hypotheekfraude. Ik ben met hem van mening dat er van die aanklacht weinig klopt. Dat er volgens uw informatie criminelen bivakkeren op dat park heeft weinig met dat proces te maken. We moeten die zaken niet allemaal op een hoop gooien. Dat is gewoon een park waar mensen keurig een huisje kunnen huren."

Zie ook: