Arnhem en omstreken

Marcouch wil in gesprek met moskeeën als stemlocatie

Marcouch wil in gesprek om moskeeën als stemlocatie in te richten.
Marcouch wil in gesprek om moskeeën als stemlocatie in te richten. © ANP
ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem is bereid om met moskeeën in gesprek te gaan om daar tijdens verkiezingen stemlokalen in te richten. Dat zei hij na een voorstel van DENK dat zich verbaast dat dat in 'vele Arnhemse kerken' wel gebeurt, maar in moskeeën niet. Die worden daar volgens fractievoorzitter Yildirim Usta al tientallen jaren niet voor benaderd.
Usta denkt dat het inrichten van stemlokalen in of bij moskeeën de opkomst kan bevorderen. "We weten dat mensen rondom de verkiezingen de behoefte hebben om hun stem in een vertrouwde omgeving uit te kunnen brengen", stelt Usta.

'Stemmen was spannend'

Toen hij zelf als kleine jongen op de basisschool zat, herinnert Usta zich hoe spannend hij het vond als daar een lokaal werd 'omgetoverd tot stemlokaal'. "Dan hingen er van die bordjes met zwarte letters en rode pijlen en er kwamen mensen bij jou op school om te stemmen."
Zijn eerste stem bracht Usta zelf in een kerk uit, vertelt het DENK-raadslid. "Ook alweer zo spannend." Kerken bezoeken vond Usta sowieso leuk. En als we kijken naar de lijst met waar we allemaal kunnen stemmen, dan zitten daar best wat kerken tussen, constateert hij. "Maar geen moskeeën."
Nu zijn ook niet alle moskeeën geschikt, ziet Usta. "Maar er zijn er wel een paar die grotere ruimtes hebben, waar we een stemlokaal zouden kunnen inrichten."

'Zijn er al decennialang'

Toch zijn er al decennialang moskeeën in Arnhem, maar zijn die daar volgens Usta nooit voor benaderd.
Marcouch is bereid om zich in te spannen om daar verandering in te brengen. "Ik sta er positief tegenover om dat gesprek te voeren." Wat hem betreft zouden moskeeën dan worden toegevoegd als stemlocatie en zal het niet ten koste gaan van bestaande stemlocaties.