Arnhem en omstreken

15.000 konijnen erven is bijzonder, maar wat dacht je van deze erfenissen?

De ezelopvang in Zeist erfde een boerderij van een Nijkerkse vrouw.
De ezelopvang in Zeist erfde een boerderij van een Nijkerkse vrouw. © RTV Utrecht/Rosan Onderwater
ARNHEM - Een veilingbedrijf in Arnhem kreeg onlangs een wel hele bijzondere erfenis: minstens 15.000 beeldjes van konijnen. Dat springt er wel uit, maar ook deze bijzondere erfenissen haalden het nieuws de afgelopen jaren.
Anderhalve week geleden nog viel een ezelopvang in Zeist op. Die kreeg namelijk een honderd jaar oude boerderij als erfenis van een 98-jarige inwoonster van Nijkerk. De vrouw was erg verbonden met de ezelopvang en wilde graag haar land beschikbaar stellen voor de ezeltjes. In Zeist waren ze er erg blij mee. “Je krijgt niet zomaar iedere dag een boerderij, dit is voor ons heel bijzonder.”

De rijke pastoor

Iets langer geleden, in 2014, ontving de Drutense pastoor Jos Hermans maar liefst 120.000 euro van de overleden Tonny van Empel. De 82-jarige vrouw uit Brabant liet het grootste deel van haar vermogen na aan Hermans. Een mooi bedrag, maar de familie van de vrouw zag het liever niet naar de pastoor gaan. Zij stapten uiteindelijk naar de rechtbank, het gerechtshof en de Hoge Raad. Het gevecht over de erfenis duurde jaren, maar de pastoor mocht het geld houden.

1000 schilderijen

De Radboud Universiteit in Nijmegen kreeg vijf jaar geleden ook wat geld bijgeschreven uit een erfenis. In 2017 liet een oud-student, Theodoor Wubben, de universiteit geld na. Hoeveel precies, werd niet duidelijk. Maar de man wilde dat het geld ging naar studenten die door financiële problemen hun studie niet konden afmaken. De Radboud Universiteit vond dit een mooi gebaar. "Dit is een prachtige gift voor onze universiteit, en voor de volgende generatie studenten."
In 2004 kregen de Kinderen van Piet Bruins iets anders dan geld. Namelijk een erfenis van 1000 schilderijen. Die werden na zijn dood allemaal veilig opgeborgen, maar de erfgenamen wilden dat de doeken gezien zouden worden door anderen. Zij besloten het archief daarom levend te houden en de schilderijen te digitaliseren. De kinderen gaven de schilderijen vervolgens een naam en plaatsten ze op een website. Ook werden de schilderijen kort bij een expositie tentoongesteld.

Benieuwd wat het oplevert?

Mevrouw De Bruyn uit Scherpeneel tot slot, kreeg uit een erfenis twee siervazen. Ze waren niet helemaal haar smaak, maar toch bleven ze bij de vrouw in huis staan. "Want het is heel bijzonder dat je iets krijgt", zei ze in 2019 in het programma Schatgraven van Omroep Gelderland. Toch was ze ook wel benieuwd wat de vazen waard zouden zijn. Ze bleken samen zo'n 750 euro op te kunnen leveren, maar verkopen deed mevrouw De Bruyn niet. "Ze blijven nog wel even op de kast staan."